▶️ Актьорът Владимир Пенев вдигна специалната награда „Златна липа“

Осмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2021 беше открито в залата на Държавна опера Стара Загора. Над 40 филма от 16 страни са включени в програмата. За пет дни сред аромата на липи европейското кино намери своя дом в Стара Загора. Зрителите ще могат да видят качествена продукция от европейското кино от последните две години, а също и най-интересното от българското кино.

„Добре дошли, скъпи гости, в гостоприемна Стара Загора! С огромно нетърпение организирахме с Магдалена Ралчева това издание на обичания от всички кинофестивал“, приветства присъстващите зам.-кметът Милена Желева. „Искам да се извиня предварително на тези, които няма да успеят да влязат в залите заради ограничителните мерки, но е по-важно да бъдем отговорни към здравето си“, каза още тя и допълни, че ръководството на Община Стара Загора „никога не е поставяло под съмнение развитието на този форум, напротив ние ще го надграждаме и ще го развиваме така, че Стара Загора да стане наистина европейското сърце на европейското кино. Вярвам, че това е възможно. Маргарита Ралчева е сърцето на този фестивал, а публиката – неговата душа“, категорична е Желева.

vladimir penev nagrada

„Днес е истински празник, защото сме отново в Стара Загора, за да дадем старт на осмото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино “Златната липа„. Едногодишната пауза, заради пандемичната обстановка, само доказа колко много държите на този утвърден форум и искате той да продължава да живее“, приветства присъстващите Магдалена Ралчева, създател и директор от основаването му, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Тя благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за подкрепата, която оказват на фестивала и пожела на зрителите незабравими емоции през следващите пет дни.

Председателят на журито и преподавател по „Кинознание“ – проф. Божидар Манов се обърна към присъстващите с думите: „Аз съм изключително поласкан не само да присъствам на този изключителен кинофестивал, но и да оглавявам толкова респектиращо жури. В цялата програма са включени 40 филма, а в нашия фокус ще бъдат 9 от тях. Това е отговорна, но и приятна задача“, сподели кинокритикът.

С бурни аплодисменти беше посрещнат известният български актьор Владимир Пенев, който тази година е специален гост на „Златната липа“. Той получи специалната награда „Златна липа“ 2021 за цялостен принос в киното. „Тази награда е признание за Вашият ярък талант и за изключителният Ви принос в киното и културния живот на България. Пожелавам Ви да бъдете здрав и да ни радвате с вълнуващи роли“, каза Магдалена Ралчева при връчването на приза.

„Колкото и награди да получава човек при всяка е винаги различно, винаги неочаквано. Няма как да се свикне на това да получаваш признание. Но е хубаво, когато откриваш, че това, в което си вложил сърцето си, достига до хората“, развълнувано сподели актьорът. Той благодари за отличието и допълни: „Радостен съм, че днес тази награда ще бъде съпроводена с премиера в Стара Загора на филм, в който аз участвам и много обичам. Надявам се да ви хареса“. Утре Владимир Пенев ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще посади свое дръвче, подобно на носителите на същата награда от предишните издания на фестивала – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева, Васил Банов и Ян Енглерт.

Веднага след церемонията зрителите се насладиха на филма „Рая на Данте“, а специални зрители бяха режисьорът и сценарист на лентата Димитър Радев и продуцентът Николай Мутафчиев.

Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ ще продължи до 2 юни, когато ще бъдат обявени победителите, уточниха от пресцентъра на Община Стара Загора.

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg