Старозагорски ученици станаха „студенти“ по химия и физика

Уникални часове по химия и физика проведоха в старозагорското Пето основно училище „Митьо Станев“. На гости на учениците от 6-и и 7-и клас бяха лекторите от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“: доцент д-р Гинка Екснер (Физико-технологичен факултет, катедра „Физика“); главен експерт Георги Иванов, дългогодишен демонстратор към Физико-технологичен факултет и главен асистент д-р Йордан Стремски (Химичен факултет).

„Демонстрациите пред учениците бяха поднесени и обяснени в своята пълнота, полезност и с лекота на езика, така че да бъдат разбрани. Гостите подходиха към учениците ни като към бъдещи студенти и не веднъж ги нарекоха “бъдещи колеги„, сподели директорът на училището Димитринка Йовчева.

В часа по химия бяха направени цели 10 опита. Седмокласниците се учиха как да си приготвят лимонада и оранжада, как се прави химическа дъга, доказване на витамин C, трислойни химически коктейли, как се пали огън без кибрит, гори ли Магнезий (Mg), Вулканът на Böttger, Физика и Химия = Светлина, паста за зъби “Слонфреш„, сух лед.

В света на физиката“ участниците потънаха дълбоко в зоните на електричеството, механиката и оптиката.

Поканата към гостите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ беше отправена от преподавателката по химия и физика Мария Личева. Идеята ѝ хрумнала по време на пандемията, когато са пропуснати много важни опити по предметите поради дистанционното обучение, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Активното участие на учениците в демонстрациите показа, че у тях има много скрит потенциал, който тепърва ще се разгръща и ще намира своето място както в образователния, така и в кариерния им път.

IMG 21

IMG 20

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24