Емил Христов: Министри от служебния кабинет се намесиха в предизборната кампания, а ЦИК умишлено се отказа от контрол на вота

Председателят на предизборния щаб в Стара Загора на Коалиция ГЕРБ – СДС Емил Христов, който е и ръководител на общинската организация на ГЕРБ, се срещна с представители на Мисията за наблюдение на изборите в България, която Службата за демократични институции и права на човека откри в страната за вота на 11 юли. Христов разговаря с Астрид Нунес и Матиас Целер по тяхна молба и като част от ангажимента им да наблюдават предизборната кампания и честността на изборите.

Емил Христов отговори на всички техни въпроси, като подчерта, че в Стара Загора политическите сили водят коректна кампания, а акцент в работата на ГЕРБ са преките и публични срещи с избирателите.

Емил Христов мотивира с примери безпокойството, че на тези избори хората и партиите имат предизвикателства, които са на национално ниво. Те идват от Централната избирателна комисия и от служебното правителство. „Последното Народно събрание направи промени в Изборния кодекс много набързо. И някои от тях създават безпокойство. Вместо да търси решение, ЦИК засилва притесненията. Голям проблем е задължението на хората да гласуват само с машини в секциите, в които има над 300 избиратели. Гражданите се поставят в неравностойно положение – коментира Емил Христов. – Ние от партия ГЕРБ предложихме решение, но то не беше прието.

Друг голям проблем е, че Централната избирателна комисия взе решение да не бъдат преброявани контролните отрязъци, които излизат от машините. Безпокойството ни е много голямо, защото това е единственият начин за контрол на вота. Ние не можем да приемем единствено и само протокола, излязъл от машината, защото не знаем какво прави софтуерът, който е заложен в нея. Той може да бъде грешно зададен – умишлено или неумишлено. Притеснението ни за честността на тези избори е огромно, защото напълно умишлено Централната избирателна комисия премахна един механизъм за контрол. Ако той съществуваше, това щеше да успокои и гражданите. Също така и представителите на политическите партии не могат да бъдат убедени в истинността на протокола, който излиза от машината и съответно в това дали изборите са честни или не – заяви по време на срещата Емил Христов.

Друго, което предизвиква недоумение у нас е работата на правителството, назначено от президента Румен Радев. То трябва да се фокусира предимно в подготовката и провеждане на честни и независими от нечии интереси избори и това се регламентира чрез Конституцията на България. Служебният премиер Стефан Янев декларира, че ще работи за това, но за съжаление действията на някои министри от кабинета показват категорично, че те се фокусират върху ревизия и атака към предходното управление, като правят необосновани и целенасочени внушения чрез медии. Това е повод не само за безпокойство, това предизвиква и недоволство от тези техни действия сред нашите членове и симпатизанти“ – обобщи общинският лидер на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов.

На изборите за народни представители на 11 юли, за Коалиция ГЕРБ – СДС се гласува с № 5 в машинната или хартиената бюлетина.

X3 06277

 

gerb 5


Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема