Над 33 000 са учениците в област Стара Загора през новата учебна година

Всички 129 училища в област Стара Загора са готови да отворят врати на 15 септември 2015 г., включително и тези, които бяха пребазирани заради ремонти. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Татяна Димитрова.

През новата учебна година броят на учениците от 1 до 12 клас, заети в дневна форма на обучение, е над 33 000. Приблизително над 3200 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път. В община Стара Загора първокласниците са около 1500.

Татяна Димитрова"За съжаление, с всяка изминала година броят на учениците намалява в регионален мащаб. През 2014 г. спрямо предходната те са били с около 300 по-малко" - каза Татяна Димитрова.

През последната година в Старозагорска област в 13 паралелки - 6 профилирани и 7 професионални не е имало прием на ученици.

По инициатива на Областна управа през есента ще се проведе съвместна среща между Регионалния инспекторат по образованието, директори на училища и представители на бизнеса.

"Целта е всички заедно да бъдем партньори в намирането на баланс между необходимите за работодателите кадри и специалностите, които се изучават в гимназиите" - обясни началникът на инспектората Татяна Димитрова.

Тя добави, че ще продължи провеждането на Панорама на образованието и ще се осигури по-голяма информираност на родителите и учениците, за да бъдат подпомогнати при избора на специалност.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg


Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.“


Koledna elha

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber