Разширените вени и горещото време – какво трябва да знаем?

Горещото време обостря състоянието на хората с хронична венозна болест, популярна повече като разширени вени, и повишава риска от тромбофлебит. За това предупреди началникът на отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница „Тракия“ доц. д-р Димитър Петков. „В горещините нарастват оплакванията при хора с хронична венозна болест, вените стават по-видими, увеличава се тежестта и напрежението в краката.

Нерядко се появяват крампи, умората настъпва в крайниците много по-бързо“ – посочва доц. Петков.

Разширените вени са един от факторите за развитието на тромбофлебит – възпаление на вена (флебит), придружено с тромбоза в нея (образуване на съсирек). Горещините също способстват за обостряне на състоянието на хората с хронична венозна болест.

Doc.d r Dimitar Petkov

Един от най-често задаваните въпроси, с които се обръщат в последно време пациентите към доц. Димитър Петков, е могат ли да се ваксинират срещу ковида, ако страдат от хронична венозна болест?

Пациентите, които страдат от разширени вени могат спокойно да се ваксинират срещу ковид. Ваксините няма да им създадат проблеми“ – съветва доц. Димитър Петков. Пациентите с тромбофлебит също нямат основания за някакви притеснения, но все пак е добре преди да си поставят ваксината да се консултират за състоянието си със съдов хирург или с личния си лекар.

Заболяванията от разширени вени стават все по-често срещано явление, независимо от времето и външните температури, тъй като хроничната венозна болест е плод най-вече на съвременния начин на живот. Наднорменото тегло, обездвижването, застоялият начин на живот и работа са сред водещите фактори за появата на разширени вени.

Въпреки че е често срещан проблем, популяризирането на симптомите и възможностите за лечение на хроничната венозна болест е нещо много важно, подчертава доц. Димитър Петков. Затова лекарите от отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия на Болница „Тракия“ и тази година взеха активно участие в кампанията на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология „Вземи краката си в ръце“, в рамките на която бяха проведени безплатни прегледи на пациенти.

„Обявените часове бяха заети изключително бързо. Пред кабинетите ни дойдоха и много хора, които не успяха да влязат в графика на кампанията, но ние не върнахме никого. Имаше различни случаи и назначихме нужното лечение в зависимост от стадия на заболяването. То може да бъде медикаментозно, чрез безкръвна операция като лазерна аблация, склеротерапия или друго“ – обясни доц. Петков. Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница „Тракия“ прилага всички методи на лечение на хроничната венозна болест, използвани в света.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (по информация от Болница „Тракия“)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24