▶️ Доц. Добри Ярков: Аграрният факултет е основен стълб на Тракийския университет

Аграрният факултет на Тракийския университет – Стара Загора е лидер в подготовката на кадри на високо професионално ниво. Той е основен стълб на висшето учебно заведение. Това заяви пред журналисти ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, по повод отбелязването на 100 години висше аграрно образование. Той припомни, че университетът започна работа по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“.

Програмата е финансирана в размер на 4,5 млн. лева от Министерството на образованието и науката. По нея предстоят фундаментални и приложни научни изследвания за предоставяне на животновъдството на иновативни методи за интелигентно и ефективно управление. Доц. Ярков съобщи, че чрез тях до 2 – 3 години аграрният сектор в България ще бъде синхронизиран с тези на развитите европейски държави.

В пресконференцията участваха още деканът на Аграрния факултет доц. д-р Димитър Панайотов и председателят на Съвета на настоятелите проф. д-р Иван Станков. Доц. Панайотов подчерта, че в Университета се работи активно и се привличат много средства за научна дейност.

На 30 септември на открита площ пред университета се проведе Панорама, на която бяха представени всички специалности в Аграрния факултет, демонстрира се техника и бяха различните породи животни от Учебно-опитното стопанство.

X3 07697

 

 

Тракийски университет чества 100 години висше аграрно образование

Празникът, посветен на 100-годишнината от създаването на висшето аграрно образование в България, чиито правоприемник е Аграрният факултет на Тракийския университет, започна с представяне на всички му специалности в информационни щандове.

Централният площад на университета се изпълни с изключително атрактивни демонстрации от практическата част на различните специалности на Аграрния факултет – от красиви букети с жито, лавандула и цветя до копринени буби, екзотични риби и птици, технологични инженерни иновации в агросферата. Учебно-опитното стопанство, наред с различните породи животни, се представи с цялата си технологична мощ, която е нова и модерна придобивка за университета, а огромните машини, разположени на централния паркинг предизвикаха сериозен интерес сред гостите на празника.

Официалната церемония започна с разказ за вековната история на Аграрния факултет. Първият законодателен акт, с който се регламентира висшето аграрно образование в България, е приетия от Четиринадесетото обикновено народно събрание Закон за народното просвещение, утвърден с Указ № 7 от 18.02.1909 г., според който към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се създава Агрономически факултет с две специалности – растениевъдство и животновъдство. Началото на висшето аграрно образование е поставено през 1921 г., когато в Агрономическия факултет започва учебен процес. Учебните програми са съобразени с тези на редица изтъкнати европейски университети и факултети, а първите преподаватели получават възможност да специализират в тях. През 1928 г. е построена модерна за своето време учебна база на бул. „Драган Цанков“ № 8 в София и са създадени бази за практическо обучение на студентите. През 1947 г. специалностите се обособяват като самостоятелни факултети – Агрономически и Зоотехнически. През 1948 г. заедно с Лесотехническия и Ветеринарномедицинския факултет те се отделят от СУ „Климент Охридски“ и се учредява Селскостопанска академия в София. Следват години на трансформации и преустройства във висшето аграрно образование у нас. През 1974 г., съгласно разпореждане на Министерския съвет, Зоотехническия и Ветеринарномедицинския факултети са пребазирани от София в Стара Загора. Създадено е първото висше учебно заведение в гр. Стара Загора – Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина (ВИЗВМ) с два факултета – Зоотехнически и Ветеринарномедицински. През 1983 г. Зоотехническият факултет е преименуван в Зооинженерен, през 1992 г. в Аграрно-животновъден, а през 1995 г. в Аграрен. Тези промени в наименованието на факултета бяха свързани с разкриването на редица нови специалности, в унисон с изискванията на аграрното производство. С решение на 37-то Народно събрание, прието на 21.07.1995 г., в Стара Загора е създаден Тракийския университет, в който Аграрния факултет е една от основните структури.

Ректорът доц. д-р Добри Ярков приветства цялата академична общност на факултета и гостите на празника: „За мен е чест и привилегия да съобщя официално, че Тракийски университет – Стара Загора става на 100 години, защото Аграрният факултет, който е стълб на университета има вековна история. Бъдещето се гради на основите на традициите. Независимо от времената, с различни политически и икономически промени, аграрното образование винаги е било в подкрепа на аграрния сектор. Днес ние гледаме напред, защото Аграрният факултет е призван да направи дигиталната трансформация на целия аграрен сектор и ние сме започнали вече с Националната научна програма “Интелигентно животновъдство„, където сме лидери. Убеден съм, че до една година ще преобразим целия сектор в посока роботизация и дигитализация на процесите в животновъдството. Поздравявам колегите от Аграрния факултет, желая им да продължават напред със същия дух и енергия и вярвам, че бъдещето ще покаже, че тази 100-годишна история е стабилна основа. Честит празник!“

Деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов разказа интересни факти от историята на факултета при неговите трансформации, както и за най-изтъкнатите му личности и в този дух призова: „Уважаеми колеги, бъдещето е пред нас. Нашата мисия е запазване на традициите и промяна, ние сме отговорни пред нашите предшественици да бъдем в пулса на времето, да повишаваме нивото на обучение, да модернизираме и дигитализираме образованието. Изказвам моята най-сърдечна благодарност към създателите на висшето аграрно образование и ние сме длъжни да надграждаме, усъвършенстваме и пазим това, което те са направили. Желая на всички да бъдат здрави, много творчески успехи и никога да не забравяме от къде сме тръгнали!“

На събитието присъстваха редица изтъкнати учени, настоящи и пенсионирани преподаватели от факултета, които бяха удостоени с почетни грамоти. Празникът „100 години висше аграрно образование“ завърши с музикална фолклорна програма и право българско хоро.


Стотици студенти се забавляваха на празника Панорама на Тракийския университет

Празникът Панорама на Тракийския университет изпъстри централния площад на висшето училище с красиви и атрактивни информационни щандове на всички структурни звена. Микроскопи, апарати за измерване на медицински показатели, инженерна апаратура, различни животни и растения, рисуващи и танцуващи, с жестомимичен превод, студенти показаха по най-чаровния начин мултидисциплинарния Тракийски университет.

Научните демонстрации се радваха на голям интерес от страна на посетителите, които не пропуснаха да си направят снимки за спомен от поредното празнично събитие в университета.

Панорамното представяне на факултетите и структурни звена беше последвано от вечерно парти за студентите. След дългата пандемия и липсата на лични контакти, ректорското ръководство на Тракийски университет реши да организира студентско парти за ДОБРЕ ДОШЛИ с участието на Deep Zone Project и студентски бенд Макрофагос. Забавната част продължи до късно вечерта, а за финал сцената на Форума се превърна в дансинг, изпълнена с щастливи и танцуващи студенти.

 

Тракийският университет и БТА подписаха договор за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. Добри Ярков и директорът на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев подписаха споразумение за сътрудничество, необвързващо страните с финансови ангажименти.

Една от основните цели на споразумението е популяризиране дейността на университета и на проектите, по които работи, чрез Българска телеграфна агенция. А другата цел е двете институции да обединят усилията си и да си сътрудничат за осъществяване на съвместна дейност, насочена към обучение, развитие и реализация на студенти от Тракийски университет, чрез провеждане на стажантски програми в БТА, организиране на лекционни курсове и срещи с практици и други съвместни инициативи и проекти при условията и в сроковете на този договор.

Първият студент, записан в стажантска програма на БТА за репортери, Екатерина Михайлова – второкурсника от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ присъства на официалното подписване на договора, заедно със своя бъдещ ментор – старозагорският кореспондент Румяна Лечева.

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема