Кой се цели в кметския стол на Стара Загора?

Стягат ли редиците си политическите партии в Стара Загора шест месеца преди местните избори? Кои стари и кои нови лица са претенденти за горещия кметски стол и листите за общински съветници? Сини, червени, сиви и зелени започват да редят пъзела, който макар и с неясни към момента очертания, ще предначертае развитието на Стара Загора през следващия мандат.

obshtina stara zagora sgradaИ докато в местните партийните централи се мислят сложни схеми и стратегии, то във фейсбук (а съвсем скоро и в други социални мрежи) най-популярен става филмът „Войната на групите“. Там водачи и администратори са си отредили ролята на решаващи пешки за определяне на структурата на бъдещия Общински съвет на Стара Загора.  
Традиционните съперници са известни.

ГЕРБ са си научили урока. Отлагат за максимално късно обявяването на името на кандидата си за кмет в Стара Загора, както и подредбата на листата за общински съветници. От партията на Бойко Борисов традиционно запазват дистанция, демонстрирайки леко пренебрежение към останалите политически опоненти, казвайки им: „Вие си играйте вашето хоро, а ние нашето“. 

В местната структура никой не смее и да помисли за друго име освен за това на настоящия кмет Живко Тодоров. Подкрепата за него е безусловна. На всички журналистически въпроси той отговаря лаконично  – „Хората ще решат искат ли да продължим съвместната си работа и да работим за Стара Загора“, а и тепърва, в началото на лятото, предстоят официалните номинации. 

Не толкова прости изглеждат нещата в листата на ГЕРБ за общински съветници. За да се тушира напрежението по въпроса, ще са необходими сериозните дипломатически умения не само на областния лидер на ГЕРБ Живко Тодоров, а и на общинския Емил Христов. Изглежда, че дисциплината и запазването на равновесие вътре в партията, ще играят ключова роля през следващите месеци. 

В БСП – Стара Загора трескаво се оглеждат сред редиците си за „неродена мома“, която хем да е печеливша, хем да е местна, хем да е известна. Мисията изглежда доста трудна, а и споменът от изборите през 2011 г. е горчив. Левите другари все още не са преглътнали и раздялата с отцепниците от АБВ, които за капак пристанаха на Борисов. Според източници на  infoZ отново вечният претендент Бойчо Биволарски ще се бори да излезе на първа линия. Професорът се чувства призван да възвърне честта си, поругана на предишните избори не от кой да е, а от собствените му другари. Други спрягани имена за кандидат-кмет са тези на общинския съветник Борис Боричев; на Иван Митров, член на общинския съвет на левицата и на депутатът Георги Гьоков. Последният всъщност е първи по важност за онези в БСП, които имат глави на раменете си. Твърди се обаче, че Гьоков поне засега не е склонен на тази саможертва, освен ако от София не му покажат пътя към Стара Загора. И понеже БСП е демократична партия, общинският им лидер Валентина Бонева най-вероятно ще оглави листата за общински съветници, но ще бъде номинирана и за кметското място. 

Подредбата на листата на БСП за общински съветници е възможно за пореден път да се окаже голямото препъни камъче. Да се надяваме, че този път ще пощадят достойнството на столетницата и скандалите няма да са публични.

В АБВ също подреждат картите. Раздвоението обаче може да им изиграе лоша сега. Функционерите в Стара Загора са единни и трезви в разбирането си, че АБВ без Първанов не е истинското АБВ. Кандидат за кмет ще има – обяви д-р Евгений Желев, бивш градоначалник на Стара Загора и настоящ съветник на вицепримиера Ивайло Калфин. Споменаваните в общественото пространство имена са на Тихомир Димитров – бивш зам.-кмет по времето на мандата на д-р Желев и на Красимира Чахова, която не е член на партията, но е харесвана точно заради това, като непартийна кандидатура. И двамата засега отричат това, че ще присъстват в листите.

Проблемът с раздвоението идва от там, че част от абевейци се чувстват обвързани с Дамян Георгиев, който беше кандидат за кмет през 2011 г. Традиционно около него гравитират различни по-малки партии, но и част от старозагорското БСП, което миналата година се преля в АБВ. Дамянов всъщност има амбиции към Общинския съвет и гледа на евентуална кандидатура за кметското място като на лост, който да повдигне него (а също и негови хора до някое от 51-то места в залата). За партията е добре раздвоението спре, за да не остане формацията на Първанов извън борда дори на Общинския съвет в Стара Загора. Д-р Евгений Желев има усет за тези процеси и затова неведнъж е казвал, че пътят трябва да е отворен за необременени млади лица. Опит за доказване на тази позиция беше листата на АБВ за последните парламентарни избори, проведени през 2014 г.        

При реформаторите мъглата е още зимна. И не защото не се намират желаещи за важните постове в Стара Загора, а защото партиите вътре в блока си играят на котка и мишка. Никой не смее да промълви име, за да не „изгори“ кандидата му още преди да е излязъл под прожекторите, при това от приятелски огън. Единственото име, което проблясва, е на настоящия областен управител Георги Ранов.

Според източници на infoZ трескаво се търси непартийна кандидатура, която първо трябва да обедини самите реформатори, а след това да се хареса и на избирателите. Това е и единственият разумен ход, който дава оптимизъм да се мисли за достигане до балотаж. И тук стои въпросът кой ще се пребори за първите места в листата на кандидатите за общински съветници. От имената там донякъде ще зависи и до колко реална ще е амбицията на изборния успех.  

ДПС се целят в три места от местния парламент. Според добре осведомени източници вече тече процесът по пресмятане на гласовете в Стара Загора. А всички избори досега показват, че хората на Лютви Местан са повече от добри математици. Отклоненията при тях са +/- няколко гласа. Ще е изненада ако ДПС издигне кандидат за кмет. Ня тях този лост не им е нужен. 

Останалите партии като Атака, земеделци, войводи, НФСБ в започват да броят хората си по места и се опитват да разделят някогашния общ дял. Някои от тях имат добър усет към коя ракета-носител да се прихванат, за да се изстрелят в Общинския съвет на Стара Загора.

Бизнес обединението „Общински съвет за Стара Загора“ закри регистрацията си като партия. Тя не беше ползвана и при вота от последните два местни избора за общински съветници, използваше се мандатът на партия ЛИДЕР. От възможността подобна формула да бъде приложена и през 2015 г. зависи дали обединението на предприемачите ще имат свой общински съветник. За кандидати традиционно се търсят нови имена – различни от сегашните двама общински съветници или тези на тримата от предходния мандат.

Невиждана досега комбинация в политическото родно пространство са формированията около групите във фейсбук, които през последната година-две се нароиха с гръмките названия „Истината за…“, „Група за истината…“, „Моята Стара Загора“, „Заралии, които мислят…“ и още какво ли не... Техните вътрешни борби са друга тема.

А истините в групите често са много, по някои теми са почти точкова, колкото са и хората там. Някои заклеймяват политиците без изключения, но знаят, че е добре да са част от техния кръг. Затова и администратори влизат в ролята на офицери. Ценят всеки нов акаунт, появил се в браузъра. Гръмко декларират политическа независимост, но зад думите броят пешките и ги трансформират в гласове за местния вот на есен. Но виртуалната реалност няма нищо общо с действителността. Хората от другата страна на монитора се контролират трудно.

Разликите са добре познати и на лидера на България без цензура (ББЦ) в старозагорско Янко Янков. Той също лъска стари доспехи и се готви за нови битки на местните избори през октомври. Не се притеснява да громи в интервюта старите си съратници, да заявява, че ще спечели поне 7 - 8 места в общинския съвет и че ще му приляга зам.-кметското място в Стара Загора.

Политическата есен със сигурност ще е много по-гореща от астрономическата…

infoz autor www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...