Ралица Райкова спечели Златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“

Ралица Райкова спечели голямата награда на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

Най-добрите млади поети, участници в 38-ото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев“, бяха наградени на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. 99 дарования се бориха за голямата наградата – статуетката „Златното яйце“ и издаване на първа дебютна книга. Тя беше присъдена на 22-годишната Ралица Райкова от София.

Гости на церемонията бяха зам.-кметът Милена Желева, Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора и Слава Драганова, директор на Библиотека „Родина“. И тази година организатори на литературния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща музей „Гео Милев“.

Ина Иванова представи стихосбирката „Постоянна експозиция“ на Преслава Виденова, носител на Голямата награда от тридесет и седмото издание на конкурса. „Изумително е колко етична и не по младежки строга е нейната поезия. Преслава Виденова е поет, но в нея има една нишка на справедливост, която държи гръбнака на дебютната и стихосбирка“, каза по време на представянето Иванова. „Създаването на дебютна стихосбирка е от една страна заявка за пътя, но от друга – изисква изграден стил. При Преслава Виденова той съществува. Нейната поезия си позволява много внимателно да работи с важни топоси“, допълни още тя.

Дистанционно присъстващите поздрави и родственикът на гениалния Веселин Ханчев, Александър Богдан Томсън, който е внук на сестрата на поета. „От името на цялото си семейство благодаря на организаторите за труда и постоянството, с което организират през толкова много години Националният конкурс “Веселин Ханчев„ и подкрепят младите автори. Благодарение на хора като вас творчеството на Ханчев продължава да живее и да вдъхновява следващите поколения“, каза Томсън.

Участниците в журито Камелия Кондова, Ина Иванова и доц. Васил Видински споделиха, че и тази година конкурсът е впечатляващ. „Има голямо разнообразие от типове изказ, чувствителност от авторите. Едно от нещата, което отличава този конкурс, е че има много добри произведения и творци“, сподели доц. Видински. Той пожела на всички участници да продължат да пишат и да работят.

Втора награда получи Бояна Узунова 20 години oт Велико Търново. Трета награда отиде при 21-годишната Мария Петкова от Несебър. Бяха присъден и единадесет поощрителни награди, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

„Благодаря на всички, че сте събрали смелост да се явите на един от най-престижните конкурси за младежка поезия в България. Не случайно това се случва в Града на поетите, защото тук имаме традиции, защото тук ценим словото“, каза по време на награждаването зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че в Стара Загора има литературното бижу Музей „Литературна Стара Загора“ и допълни всички млади таланти да продължават да създават прекрасни произведения.

„Бих искала да благодаря, че го има конкурсът „Веселин Ханчев“, който ни вдъхновява“, сподели новият победител в конкурса Ралица Райкова. Тя си пожела да има повече такива събирания на млади и талантливи хора.

Присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на младия саксофонист Добромир Добрев, ученик в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.

В събота, 18 декември 2021 г., ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.

ralitsa raykova milena zheleva

hanchev stara zagora

www.infoz.bg  www.infoz.bg