Велинградчанка рисува великденски яйца с писалка и восък

На Велики четвъртък, в деня, в който по традиция се боядисват яйцата за Великден, известният майстор Гинка Есапчиева разкри тънкостите на рисуването върху черупката с писалка и восък. Старата технология, младата жена от Велинград, която живее в Стара Загора, е наследила от баба си. Върху сурови яйца се рисуват фигури с чист пчелен восък.

Великденски яйца боядисване рисуване на шарени яйцаСлед това яйцата киснат в подсолена вода определено време, боядисват се само с памучна боя, която се трябва добре да се разтвори. След това се чакаше да изстине, прецеждаше се и чак след това наново се боядисваха яйцата на много тих огън. След сваряването на им восъкът пада и остава отпечатъкът върху яйцето, обяснява Гинка Есапчиева.

Днес тя е заложила на съвременните технологии и използва електронна писалка, с която нанася восъка върху яйцето, защото й спестява ценно време и прави великденския символ още по-красив.

Техниката може да бъде приложена от всяка домакиня. Почти навсякъде вече продават цветни восъци и комплекти за изсипване на яйца. Може да си набави различни цветове и върху вече готови боядисани яйца, да се нарисуват желаните фигури. По този начин ще се докосне до чара на тази техника и великденските яйца ще бъдат по-различни, съветва Гинка Есапчиева.

Великденската работилница, която тя организира с Регионалния исторически музей в Стара Загора, предизвика интереса на много деца и на техните майки, които се докоснаха до тънкостите на изкуството на писаните яйца.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев, www.infoz.bgПеперуда, кацнала на рамото
Премиера на 28 септември, 18 часа, кино "Одеон", София

barcelona stoichkov stara zagora
stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД