Велинградчанка рисува великденски яйца с писалка и восък

На Велики четвъртък, в деня, в който по традиция се боядисват яйцата за Великден, известният майстор Гинка Есапчиева разкри тънкостите на рисуването върху черупката с писалка и восък. Старата технология, младата жена от Велинград, която живее в Стара Загора, е наследила от баба си. Върху сурови яйца се рисуват фигури с чист пчелен восък.

Великденски яйца боядисване рисуване на шарени яйцаСлед това яйцата киснат в подсолена вода определено време, боядисват се само с памучна боя, която се трябва добре да се разтвори. След това се чакаше да изстине, прецеждаше се и чак след това наново се боядисваха яйцата на много тих огън. След сваряването на им восъкът пада и остава отпечатъкът върху яйцето, обяснява Гинка Есапчиева.

Днес тя е заложила на съвременните технологии и използва електронна писалка, с която нанася восъка върху яйцето, защото й спестява ценно време и прави великденския символ още по-красив.

Техниката може да бъде приложена от всяка домакиня. Почти навсякъде вече продават цветни восъци и комплекти за изсипване на яйца. Може да си набави различни цветове и върху вече готови боядисани яйца, да се нарисуват желаните фигури. По този начин ще се докосне до чара на тази техника и великденските яйца ще бъдат по-различни, съветва Гинка Есапчиева.

Великденската работилница, която тя организира с Регионалния исторически музей в Стара Загора, предизвика интереса на много деца и на техните майки, които се докоснаха до тънкостите на изкуството на писаните яйца.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев, www.infoz.bg