Учениците от Стара Загора се връщат в класните стаи

От 14 февруари 2022 г. всички ученици от Старозагорска област се връщат в училище и започват да учат присъствено. Това решиха членовете на Областния медицински съвет на днешното си заседание, което се проведе онлайн. Предложението на Регионалната здравна инспекция беше за ротационно обучение на учениците от 5 до 12 клас в най-големите общини – Стара Загора и Казанлък, но то не беше подкрепено от участниците в Съвета.

Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието, съобщи, че данните показват нисък брой ученици с положителни тестове. Към 10 февруари са констатирани 90 ученици с такива. Общият брой на учениците в областта е 33 020. Г-жа Димитрова напомни, че при евентуално повишаване на заболеваемостта в някое училище, директорите имат право да поискат с доклад до министъра на образованието временно прекратяване на присъствените занимания.

Запълняемостта на леглата за ковид болни в здравните заведения е 83% за леки и средно тежки случаи и 49% в интензивните сектори. В Детската клиника в Стара Загора от 17 легла 14 са заети, в Инфекциозна клиника се лекуват 2 деца, които са в стабилно състояние, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“. Той допълни, че общият брой на леглата за деца с коронавирус в болницата в момента е 27, но при нужда могат да бъдат разкрити още.

В заболяемостта от ковид се наблюдава така нареченото „плато“ и очакванията на експертите са то да се задържи още около 5 – 7 дни, след което броят на заболелите да започне да спада.

На базата на изнесените от Регионалната здравна инспекция, от директорите на болнични заведения и от Регионалното управление на образованието данни, участниците в днешното заседание взеха решение учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено.

На заседанието беше решено също да отпадне ограничението за работно време на заведенията до 22 часа. Те обаче ще работят с 50% от капацитета си и при спазване на задължителните мерки.

На базата на взетите решения се очаква министърът на образованието да издаде заповед, с която учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено от 14 февруари 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора.

game over

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема