Стотици старозагорци почетоха с венци и цветя паметта на Васил Левски

Стотици старозагорци почетоха с венци и цветя паметта на Васил Левски

Стотици признателни старозагорци сведоха глави пред паметта на Васил Левски по повод 149-ата годишнина от обесването му. Общоградският ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола започна със Заупокойна литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и свещенослужещи от Старозагорската митрополия.

„149 години ни делят от паметния февруарски ден на 1873 година, когато в покрайнините на тогавашна София йеродякон Игнатий- Васил Иванов Кунчев е обесен от турския поробител. Малко преди това пред отец Тодор Митов, той страдалецът казва последните си думи “Каквото съм направил в ползу народу е“, започна пламенното слово на старозагорският владика. „Слова изтъкани от светла душа, от сърце препълнено с родолюбие и вяра в бъдещия, в своя народ. Завет към нас родените след него. Напомняне, което като тътен звучи вече век и половина. Призив, който настоява да бъде жива родната ни съвест и памет“, продължи митрополит Киприан.

Присъстващите аплодираха първокласници от Средно училище „Васил Левски”, които  участваха в поетичен рецитал „С Левски в сърцето“, посветен на героичното дело на Дякона.

„Благодаря на младите хора, които с толкова плам в думите си ни разказаха за живота и делото на Апостола на свободата. Живот, прекършен само на 35 години, но който е изпълнен с невероятна енергия и ясна цел и една мисъл и мечта да види своя род и родина свободни. Днес всички ние се намираме на мястото, където някога се е намирал Метохът, в който е служил бъдещият дякон Игнатий. И някак пророчески са думите, които изрича, когато казва, че с неговата кончина не свършва пътят, който трябва да извървим всички ние“,  каза в словото си заместник-кметът Милена Желева. „Днес аз избирам да говоря за неговите наследници, за младите и образовани хора, за талантливите деца и ученици, прославили България по света със своите спортни, култури и образователни постижения. Пътят, който е посочил Левски е този. Ние сме длъжни да не забравяме неговите съвети, длъжни сме да осигуряваме по-добър живот и възможност за развитие на идните поколения. Смисълът да бъде тук днес е не само да се поклоним пред паметта на Дякона, а и да не забравяме защо се е борил за тази свобода. Поклон пред живота и делото на Васил Левски“, допълни още Милена Желева.

Венци и цветя пред монумента бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общинския съвет Стара Загора, Областния управител, Средно училище „Васил Левски”, Тракийски университет, патриотични, обществени и политически организации. На събитието присъстваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-областните управители  Арх. Банко Банов и Любомир Желев, общински съветници, представители на политически партии, ученици, възпитаници на детски градини и училища в града и стотици граждани.

IMG 7078

IMG 7158

IMG 7103

IMG 7089

IMG 7277

IMG 7263

www.infoz.bg  www.infoz.bg