Сдружения и граждански групи от Стара Загора отправят призив за помощ на хората, бягащи от войната на Путин в Украйна

Безумната война в Украйна взема своите жертви, включително и от мирното население. След първоначалното стъписване и вцепенение, световната демократична общност вече обединява усилията си в подкрепа на украинския народ, там живеят и над 200 000 българи. Това се казва в призив от името на сдружения и граждански групи от Стара Загора.

Призивът за помощ на хората, бягащи от войната на Путин в Украйна е от Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Обществен дарителски фонд Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора и Творчески колектив „На улицата“. Те обединяват усилията си за осигуряване на транспорт, посрещане, първоначално обгрижване, жилищно настаняване и осигуряване на работа на украински бежанци. Към тази организирана общност са поканени да се присъединят и други структури и групи, които ще работят в координация с националните и местни власти.

ukraine copy

България също проявява своята солидарност. Освен правителството и Българския червен кръст, много спонтанно сформирали се граждански организации и групи вече работят активно в подкрепа на украинските бежанци, включително с лични средства и транспорт. Стара Загора също може и трябва да съдейства организирано и активно на изпадналите в беда украински граждани, напускащи родината си, се казва в писмото на организаторите на инициативата.

Призоваваме бизнеса и старозагорските граждани да заявят солидарната си подкрепа с украинските бежанци чрез:

  • заявяване на готовност за приемане и временно настаняване
  • назначаване на работа
  • решаване на въпроси – бежански, семейни, настаняване на деца в детски заведения и училища и други.

Финансова помощ за първоначално съдействие на бежанците можете да превеждате по банкова сметка на

Обществен дарителски фонд – Стара Загора

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D

банков код: FINVBGSF

основание: Украйна

За изразходването на средствата ще получавате подробна информация и отчет, заявяват организаторите.

Заявка за подкрепа можете да изпращате на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., на имейлите или в офисите на участващи организации.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема