„Загора експо“ ще се проведе за първи път в Стара Загора от 15 до 19 септември 2022 г.

„Загора експо“ ще се проведе за първи път в Стара Загора от 15 до 19 септември 2022 г.

Търговското изложение „Загора експо“, чиято тема са етерично-маслените култури, ще се проведе от 15 до 19 септември 2022 г. За изложители са поканени големи земеделски стопани; дестилерии; фирми, които ползват етерично-маслените култури като суровина; производители в сферата на парфюмерията, козметиката и медицината.

Изложението е ново за Стара Загора и през септември 2022 г. е неговият пилотен брой, съобщиха на пресконференция организаторите. Зад инициативата застават Община Стара Загора като домакин, Тракийският университет, Областна администрация Стара Загора и основният инициатор Нина Гергинова, която оглавява инициативна група.

„Загора експо“ ще бъде съпроводено от научен форум и от културна програма, за която ще се използват всички сцени в града и в която ще участват артисти от театрите в Стара Загора. Мястото е в разширението на парк „Артилерийски“ и пространствата около него, съобщи заместник-кметът на Стара Загора Милена Желева. Целта на изложението и на съпътстващите го събития е да наложи област Стара Загора като балкански център на етерично-маслените култури.

Тракийският университет се включва като допълва търговското изложение с научна конференция. Ще се разискват нови практики и методологии за отглеждането и преработката на културите, обясни ректорът на университета доц. Добри Ярков. Той припомни, че неотдавна в Тракийския университет е разкрита специалност, свързана с етерично-маслените култури и тя се радва на интерес от страна на студентите, като при това специалността е единствената в България. Младите хора имат възможност да изучават практически целия производствен цикъл, тръгващ от земята и стигащ до крайния продукт. Академичният модул ще очертае по-ясно връзките във веригата между образованието – бизнеса и науката в тази сфера и ще постави акцент върху иновациите. При развитието на новата специалност Тракийският университет си сътрудничи пряко с Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък и това още повече разширява възможностите и качеството на образованието и научната дейност, уточни доц. Ярков.

През 2021 г. в България има около 220 хиляди декара, засадени с етерично-маслени култури, като 90% от тези площи са заети с лавандула. В област Стара Загора площите са 34 хиляди декара. Безспорна е славата на българската маслодайна роза Дамасцена, но целта е да се стимулира отглеждането и на други култури, като маточина, мента, бял равнец, уточни Нина Гергинова. Затова и освен търговския и потребителски интерес, „Загора експо“ трябва провокира и инициативи, които са свързани със законотворчество и защита на стопаните. Добрите практики и регламентация на лозарството могат да бъдат мултиплицирани в сектора на етерично-маслените култури.

„Загора експо“ се подкрепя от Министерството на икономиката и Министерството на земеделието. Първият му брой ще се проведе и под егидата на Посолството на Република Франция в София, а партньор е също и Френско-българска търговска и индустриална камара. Поканени са дипломати от мисиите на държави, които имат отношение и традиции в отглеждането на етерично-маслени култури и в производството на продукти от тях, уточни г-жа Гергинова.

Очакванията са, че още при старта си „Загора експо“ ще привлече интереса и на туристи към региона. Това ще напълни хотелите и ще постави още по-категорично Стара Загора на картата на българските търговски форуми, заедно с БАТА Агро, което се провежда през пролет, уточни Милена Желева.

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg