Изложба „Красотата на Япония“ гостува в Стара Загора

Пътуващата експозиция „Красотата на Япония“ е част от първите Пролетни дни на Японската култура в България и ще може да бъде разгледана в Залата за временни експозиции в Художествената галерия в Стара Загора от 18 до 29 април 2022 г. Изложбата ще представи пред широката публика цветовете, традициите и уникалността на Япония чрез едно от най-красивите и интересни японски изкуства – „кири-е“.

„Кири-е“ е древна японска техника по която са се правели шаблоните за кимона и други текстилни произведения. От средата на 20-ти век тя вече е популярно изразно средство за много японски творци, но извън Япония е почти непозната. В България, изкуството „кири-е“ идва през 2012 г. благодарение на Рина Пападопулу и от тогава има група автори, които го популяризират у нас.

Самата техника представлява създаване на картина от един единствен лист хартия, най-често черна, посредством изрязване. Постепенно авторите започват да включват и други цветове в картините, комбинирайки различни японски хартии.

Това е първата изложба с изцяло цветни творби. В нея участват и рекорден брой автори, от които 6 от България и 18 от Япония, което се случва за първи път, благодарение на помощта на галерията „Senga Art & Space“ в Япония.

Изложба „Красотата на Япония“ се реализира с подкрепата на клуб „Нихон Томоно Кай“, Посолство на Япония в България и EU JAPAN FEST.

* * *

Школа за изобразителни изкуства при Народно читалище „Родина“ се включва в дните на Япония

На 16.04.2022 г. от 14.00 ч. в Школата за изобразителни изкуства при Народно читалище „Родина 1860“ (ул. „Генерал Гурко“ №65), ще гостуват японски майстори на KIRI-E. Те ще демонстрират своите умения и ще помогнат на всички желаещи да направят своите първи стъпки в това изкуство.

KIRI-E е японско изкуство, привнесено от Китай, за изрязване на картини от хартия. То се развива в Япония вече 1400 години.

Това събитие е съпроводено и с изложба в изложбеното пространство на Школата за изобразителни изкуства на ул. „Ген. Гурко“, като част от голямата изложба „Красотата на Япония“ в Градската художествена галерия, която ще се открие на 18 април от 18.00 часа.

Тези инициативи са част от програмата на „Пролетни дни на японската култура“ в България в периода март – май 2022 г.

japan izlozhba 01

japan izlozhba 02

japan izlozhba 03

japan izlozhba 04

japan izlozhba 05

japan izlozhba 06

japan izlozhba 07

japan izlozhba 08

japan izlozhba 10

japan izlozhba 09

Krasotata na Japonia Plakat

www.infoz.bg  www.infoz.bg