Стара Загора изгради своя културен център, но много работа предстои

Стара Загора е град с трайни традиции в областта на културата и изкуството. Тяхното развитие винаги е било сред приоритети ни през последните четири години, защото това е много чувствителен въпрос за хората, заяви кметът на общината и кандидат за втори мандат Живко Тодоров.

По време на своя отчет на направеното през последните четири години той подчерта приноса за подобряването на културната инфраструктура и на бившия градоначалник д-р Евгений Желев. По време на неговото управление започна цялостно възстановяване на опожарената в навечерието на 5 октомври 1991 г. сграда на Операта в Стара Загора, което беше довършено по време на мандата на проф. Светлин Танчев.

Стара Загора изгради своя културен център, но много работа предстои"Регионалният исторически музей се намира в прекрасна сграда. Регионална библиотека "Захарий Кжяжески" е пребазирана и се превърна в истинско културно средище. Благодарение на инвестициите и надграждането на постигнатото в годините, имаме добре развита културна дейност с много събития в града, а и в немалко села от общината" – каза Живко Тодоров.
По време на последния мандат, с европейско финансиране античното наследство на Стара Загора беше експонирано и стана достъпно за жителите и за гостите на града.

През последните четири години се създаде Фестивалът за ново европейско кино "Златната липа", благодарение на който много известни актьори посетиха Стара Загора. Националният тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" събира хиляди изпълнители и танцьори всяка година на Старозагорските бани. Международният фестивал "Джаз форум Стара Загора", който се радва на завидна публика, се утвърди като традиционен и през 2015 г. са проведе за четвърта поредна година.

Културният календар на общината всяка година включва десетки значими фестивали, събития и форуми, а те помагат по най-добрия начин за развитието на туризма в региона на Стара Загора и за популяризиране на историческото минало на древния град.   

Живко Тодоров припомни инициативата на Общината за 3 март. Хиляди старозагорци се включиха в 3-километрово тържествено шествие, посветено на националния празник на България - 3 март. В него участваха 300 военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада, които носиха на ръце 300-метровия трибагреник, предвождани от конницата на прабългарската школа "Багатур", Военния духов оркестър, ръководството на Община Стара Загора и членове на клуб "Традиция". Най-голямото знаме в страната обгърна Самарското знаме в мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" – повод за заслужена гордост и урок по родолюбие за децата.

Живко Тодоров съобщи, че до края на 2015 година музей "Литературна Стара Загора" ще се радва на свой дом. "Досега фондът на музея се помещаваше в апартамент, което е недопустимо и с осигуряването на помещения в сградата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" ще можем да защитим името на Стара Загора като град на поетите" – заяви той.

През следващите години ще бъдат реновирани сградите на Драматичния театър "Гео Милев", Художествената галерия, Летния театър и концертната зала на Синдикалния дом на културата. Живко Тодоров заяви, че ще бъдат извършени сериозни ремонти на сградите на читалищата в града.

kultura stara zagora 02

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg