Няколко тематични събития в Деня на туризма в Стара Загора

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма. По този повод в Стара Загора се проведоха различни инициативи. Ресорният заместник-кмет на общината Милена Желева откри форум на тема „Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие“. Събитието имаше за цел да акцентира върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите.

IMG 8415

Форумът беше организиран от общинския съветник от „Група за истината за Стара Загора“ Янко Янков, с подкрепата на Община Стара Загора. В него участие взеха представители на науката, образованието, историята и духовенството, както и на браншови организации.

„В нашата страна съществуват над 4000 обекта, които са подходящи за развитие и надграждане на културно-историческия туризъм. Заедно със Старозагорската света митрополия, без която това няма да бъде възможно, както и с подкрепата на цялата гражданска общност, можем да постигнем значими успехи. Възможностите, които има нашият регион са големи и ще се радвам, че днес ще говорим за тях, ще надградим знания и обогатим опита си взаимно. Успех!“, каза в приветствието си заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

По повод празника, както и предстоящия Ден на Стара Загора, Туристическият информационен център днес даде начало и на игра под мотото „Обичам да пътувам, защото...“. Всеки желаещ да се включи и спечели подарък от Туристическия информационен център, може да отиде на място в центъра и да попълни специален талон. Наградите ще бъдат изтеглени с томбола на 5 октомври 2022 г.

IMG 8433

Разнообразна и съвместна програма събра усилията на Туристическия информационен център, Регионалния исторически музей, както и туристически агенции, хотели и заведения, за да бъдат полезни на най-младите специалисти в областта на туристическите услуги. Ученици от паралелките „Организация на туризма и свободното време“ и „Организация на хотелиерството“ на Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ се запознаха отблизо с работата в хотелски комплекс, както и с тънкостите на занаята. Динамичният им вторник завърши в Регионалния исторически музей, където участваха в професионална дискусия. Те бяха посрещнати от заместник-кмета Милена Желева и Маргарита Крумова, началник отдел „Туризъм и младежки дейности“. „Днес видяхте палитрата на туристическия бранш – от хотелите, ресторантите, туристическите центрове и музейните обекти. Имате възможност да общувате директно с представители на този така важен отрасъл, да черпите опит от Вени Петрова, която е председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, както и от нашите експерти. Намерете това, което ще ви е полезно и ще ви мотивира в бъдещото кариерно развитие“, сподели с учениците Милена Желева. Тя припомни пред тях, че само след седмица Стара Загора ще бъде домакин на Годишната среща на българските туроператори и агенции.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24