Казанлъчани ще спасяват Богоявленския кръст в Старата река

Един от най-почитаните зимни празници – Богоявление или Йордановден ще бъде отбелязан на 6 януари в Казанлък. В 9:00 часа ще бъде отслужена Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”.

От 10:30 часа казанлъшки свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет в двора на храма, след което ще се проведе литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия” до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“. Там от 11:00 часа ще се проведе и ритуалът за спасяването на Богоявленския кръст, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.
 
Според християнската религия Богоявление или Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Ваденето на кръста от Стара река

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема