Музеят на розата в Казанлък посреща гости в новия си дом

Първият в България Музей на розата ще бъде официално открит в кулминационния ден на Празника на розата на 5 юни 2016 г. в 10:30 часа в парк „Розариум“. Единствената по рода си експозиция, представяща розопроизводството, ще бъде представена на площ от 1200 кв. м.

Новата сграда на Музея на розата е многофункционална. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на процеса на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене.

Маслодайна розаНовият Музей на розата заменя старото помещение в приземния етаж на сградата на Института по розата и етеричномаслените култури, в което значителна част от уникалните експонати не можеха да намерят място. Посетителите ще могат да се докоснат до магията на маслодайната роза Дамасцена, до производството на розово масло и розова вода. Те ще имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти.

Строителството на модерното съоръжение започна през месец юни 2015 г. Проектът е финансиран изцяло с държавни средства в размер на близо 1 млн. лв.

Новият Музей на розата е факт благодарение на личния ангажимент на министър-председателят Бойко Борисов, за да се запази националният символ, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

На 5 юни, на кулминацията на Празника на розата, ще присъства министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Музей на розата

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема