Красивата Цветелина Иванова ще носи короната на Царица Роза през 2015 г.

Красивата Цветелина Иванова ще носи короната на Царица Роза през 2015 г.

112-ият Празник на розата в Казанлък започна с истински празник на красотата. На 15 май вечерта се състоя церемонията по коронясването на Царица Роза. Титлата през 2015 ще носи Цветелина Иванова, ученика в Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков”. Тя спечели заслужено в надпревара с общо 18 кандидатки. Короната и лентата ѝ връчи кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Цветелина Иванова със своите подгласничкиПодгласнички на Цветелина са Йоана Ванкова и Силвия Христова - от същата гимназия. Красивите момичета, носещи духа на Долината на тракийските царе и маслодайната роза бяха оценявани от 9-членно жури, председателствано от почетния гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев. Сред членовете на журито беше посланикът на Япония у нас Н.Пр. Такаши Куидзуми.

Освен многобройните подаръци от спонсори, както и от кмета на община Казанлък, Цветелина Иванова ще пътува до побратимените на Казанлък японски градове Фукуяма и Мунаката. Първата подгласничка Йоана Ванкова беше наградено от Община Казанлък с участие в Празника на жасмина във френския град Грас. Силвия Христова ще участва в официалната делегация на Общината в побратимения гръцки град Верия.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи по време на церемонията, че по идея на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова Празникът на розата в Казанлък ще кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

infoz autor www.infoz.bg

Споделете!