33-ият български военен контингент заминава за участие в мисията Решителна подкрепа

33-ият български военен контингент заминава за участие в мисията "Решителна подкрепа"

С тържествен ритуал в Казанлък беше изпратен 33-ият български военен контингент за участие в мисията "Решителна подкрепа" на НАТО в Афганистан. В нея ще участват 110 военнослужещи, сред които 8 жени, основно от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Сред официалните лица бяха служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, висши военни и др.

"Основното послание на американската администрация в момента е, че съюзниците в НАТО трябва до споделят усилията на другите страни членки и да отделят по 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Това не е натиск, а политическо решение взето преди повече от 10 години. То се повтаря отново и оттук нататък ще бъде много важен показател за това как страните членки на НАТО се стремят да допринасят за колективната сигурност" - коментира пред журналисти военният министър.

Издръжката за въоръжените сили на България трябва да се увеличи, защото през последните години тя е недооценена и ние сме длъжници на армията, каза още служебният вицепремиер и министър на отбраната. "Всички си даваме сметка, че това няма да стане за два дена, но трябва да се разработи национална пътна карта, с която да знаем през коя година с колко увеличаваме бюджета" - добави Стефан Янев.

На президентските избори през 2016 г. контингентът ни в Афганистан нямаше възможност да гласува и най-вероятно това ще се случи и на парламентарните избори, заради обстановката в страната. "Организация на подобен вот би довела до много големи рискове и сравнително малка полза. В този смисъл решението е по-скоро да няма избори там" - съобщи военният министър.

Стефан Янев подчерта отново, че България няма финансови ангажименти към участниците в съвместната охрана на въздушното пространство от военно-въздушните сили на други държави членки на НАТО.

Служебният министър на отбраната и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян подариха на българския контингент икони на Св. Георги Победоносец. Владиката и свещеници от Епархията отслужиха молебен за здраве.

Служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев иска да бъде увеличена издръжката на армията

Afganistan boenni Kazanlak 2

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема