Откриват обновените тракийски могили "Хелвеция" и "Грифони"

Обновените тракийски могили "Хелвеция" и "Грифони", разположени в землището на град Шипка, ще бъдат официално открити на 20 април в 11:30 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

mogilaБлагодарение на дейностите по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ е опазенd и социализиранd част от богатото културно наследство в Долината на тракийските владетели. Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи. Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Реализацията на проекта съхрани автентичния вид на обектите и същевременно осигури социализацията им по съвременен и привлекателен за туристите начин.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства. Бенефициент е Община Казанлък с партньор Исторически музей „Искра“. Общата стойност на проекта е близо 1,420 млн. евро.

www.infoz.bg

На подобна тема