Честит празник, Казанлък!

Казанлък отбеляза тържествено на 5 юни своя празник и кулминационните дни на 112-ото издание на Фестивала на розата. През 2015 години той преминава под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, който съдейства той да бъде вписан в нематериалното наследство. Тържественото честване на Празника на града се проведе на площад "Севтополис" с участието на детски вокални и танцови формации и мажоретен състав.

В церемонията по издигане на Националния флаг и Знамето на Казанлък участва представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Галина Стоянова - празник на КазанлъкОфициални гости бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и др.

Приветствие на жителите и гостите на града отправи кметът Галина Стоянова, която акцентира на развитието на туризма и популяризирането на богатото културно-историческо наследство на Казанлък и района по цял свят.

Своите послания по случай Празника на Казанлък отправиха новокоронясаната Царица Роза - Цветелина Иванова и нейните подгласнички - Йоана Ванкова и Силвия Христова.

В навечерието на Празника на Казанлък Министерски съвет одобри финансова помощ в размер на 500 000 лева за изграждането на първия по рода си в страната Музей на розата. Галина Стоянова съобщи пред журналисти, че той ще бъде готов за следващото 113-о издание на Фестивала на розата през 2016 г.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема