Казанлък е акцент в националния туристически маршрут "Фестивалът на розите"

Казанлък отбеляза на 5 юни своя празник. Гости на тържеството бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми, областният управител на Стара Загора Георги Ранов и др. На 5, 6 и 7 юни са кулминационните дни на Фестивала на розата.

Пред паметника Японка - кметът на Казанлък Галина Стоянова, министърът на туризма Николина Ангелкова и съпругата на посланика на Япония в България Такаши Коидзуми112-ото издание преминава под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Нейните заслуги за популяризирането на Казанлък с богатото историческо и културно наследство бяха обявени от кмета Галина Стоянова.

"Признанието, че сме центърът на Долината на розите не е достатъчно. То трябва да се защитава всеки ден и това е основната ни мисия. Радваме се на признанието на генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова да работим затова Фестивалът на розата да бъде вписан в нематериалното наследство", заяви в приветственото си слово кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Статуята Японката в центъра на Казанлък, скулптор: Доко ДоковоНа 5 юни на ул. "Искра" беше открита статуята "Японка", завещана на Казанлък от покойния вече неин автор - скулптора Доко Доков, като символ да приятелството между Града на розите и японския народ.

Министърът на туризма Николина Ангелкова акцентира на подкрепата на правителството за развитието на туризма и припомни, че преди дни Министерски съвет отпусна 500 000 лева за изграждането на първия по рода си в страната Музей на розата, който започва да се изгражда в Казанлък. Градът и районът са включени в новия туристически маршрут "Фестивалът на розите".

В него основно попадат Фестивалът на розата, Историческият музей, могилите, Казанлъшката гробница и гробницата "Голямата косматка". В района на Казанлък има голямо богатство от култура и история", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. В този маршрут влиза и Стара Загора с нейните туристически забележителности.

Предстои за всички 8 национални културно-исторически маршрута да бъдат направени специални брошури, дипляни и карти, които ще рекламирани от Министерството на туризма по всички международни форуми, срещи и посещения.

Николина Ангелкова съобщи още, че през следващата седмица Министерството на туризма ще представи електронния регистър на туристическите атракции в страната, в който са включени около 4000 обекта.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg