Фестивал на розата в Казанлък

Казанлък посрещна хиляди гости от страната и чужбина за кулминацията на Фестивала на розата. 112-ото издание се провежда под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която съдейства фестивалът да бъде включен в списъка с нематериалното наследство. Гостите имаха възможност да наблюдават ритуал по розобер и розоварене в розовите градини край града.

Въздухът се изпълни с аромата на прочутата по цял свят маслодайна роза Дамасцена.

Празникът беше споделен от президента на България Росен Плевнелиев, от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, заместникът му Мариана Кръстева, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов и др.

"България е световен лидер с добре съхранени традиции в областта на розоваренето и добиването на световноизвестното българско розово масло. В страната ни са концентрирани две трети от световното производство. Разполагаме с уникални природни и климатични дадености, които гарантират оптимални условия за отглеждане на маслодайната роза. Няма други като нас, каза в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък президентът на България Росен Плевнелиев.

Той благодари на правителството, че се е обърнало с лице към огромния потенциал в региона и акцентира на политиката на Министерството на земеделието и храните за допълнително финансово стимулиране на розопроизводството.

"Ако България по света е разпознаваема с розата, трябва задължително да отбележим, че заслуги за това имат казанлъшките розопроизводители и розотърговци, които направиха така, че най-качественото българско розово масло да бъде основна съставка на световните парфюмерийни и козметични индустрии, да се влага в лекарствата, в хранителните продукти, да лети в Космоса със совалките на НАСА", обяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Тя още веднъж припомни, че преди дни Министерски съвет е одобри финансова помощ от 500 000 лева за изграждането на първия по рода си в страната Музей на розата, който започва да се изгражда в Казанлък.

Честванията на Фестивала на розата продължиха с Карнавално шествие по централния булевард, предвождано от каляската на тазгодишната Царица Роза - Цветелина Иванова и нейните подгласнички - Йоана Ванкова и Силвия Христова и от представители на Прабългарската школа за оцеляване "Багатур".

Празник на Розата в Казанлък - 2015 година

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Бившият върховен съдия Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция след гласуване в парламента в сряда

* * *
Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

На подобна тема