Фестивал на розата в Казанлък

Казанлък посрещна хиляди гости от страната и чужбина за кулминацията на Фестивала на розата. 112-ото издание се провежда под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която съдейства фестивалът да бъде включен в списъка с нематериалното наследство. Гостите имаха възможност да наблюдават ритуал по розобер и розоварене в розовите градини край града.

Въздухът се изпълни с аромата на прочутата по цял свят маслодайна роза Дамасцена.

Празникът беше споделен от президента на България Росен Плевнелиев, от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, заместникът му Мариана Кръстева, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов и др.

"България е световен лидер с добре съхранени традиции в областта на розоваренето и добиването на световноизвестното българско розово масло. В страната ни са концентрирани две трети от световното производство. Разполагаме с уникални природни и климатични дадености, които гарантират оптимални условия за отглеждане на маслодайната роза. Няма други като нас, каза в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък президентът на България Росен Плевнелиев.

Той благодари на правителството, че се е обърнало с лице към огромния потенциал в региона и акцентира на политиката на Министерството на земеделието и храните за допълнително финансово стимулиране на розопроизводството.

"Ако България по света е разпознаваема с розата, трябва задължително да отбележим, че заслуги за това имат казанлъшките розопроизводители и розотърговци, които направиха така, че най-качественото българско розово масло да бъде основна съставка на световните парфюмерийни и козметични индустрии, да се влага в лекарствата, в хранителните продукти, да лети в Космоса със совалките на НАСА", обяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Тя още веднъж припомни, че преди дни Министерски съвет е одобри финансова помощ от 500 000 лева за изграждането на първия по рода си в страната Музей на розата, който започва да се изгражда в Казанлък.

Честванията на Фестивала на розата продължиха с Карнавално шествие по централния булевард, предвождано от каляската на тазгодишната Царица Роза - Цветелина Иванова и нейните подгласнички - Йоана Ванкова и Силвия Христова и от представители на Прабългарската школа за оцеляване "Багатур".

Празник на Розата в Казанлък - 2015 година

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

На подобна тема

Най-четеното от последните дни