Фестивал на розата в Казанлък

Казанлък посрещна хиляди гости от страната и чужбина за кулминацията на Фестивала на розата. 112-ото издание се провежда под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която съдейства фестивалът да бъде включен в списъка с нематериалното наследство. Гостите имаха възможност да наблюдават ритуал по розобер и розоварене в розовите градини край града.

Въздухът се изпълни с аромата на прочутата по цял свят маслодайна роза Дамасцена.

Празникът беше споделен от президента на България Росен Плевнелиев, от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, заместникът му Мариана Кръстева, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов и др.

"България е световен лидер с добре съхранени традиции в областта на розоваренето и добиването на световноизвестното българско розово масло. В страната ни са концентрирани две трети от световното производство. Разполагаме с уникални природни и климатични дадености, които гарантират оптимални условия за отглеждане на маслодайната роза. Няма други като нас, каза в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък президентът на България Росен Плевнелиев.

Той благодари на правителството, че се е обърнало с лице към огромния потенциал в региона и акцентира на политиката на Министерството на земеделието и храните за допълнително финансово стимулиране на розопроизводството.

"Ако България по света е разпознаваема с розата, трябва задължително да отбележим, че заслуги за това имат казанлъшките розопроизводители и розотърговци, които направиха така, че най-качественото българско розово масло да бъде основна съставка на световните парфюмерийни и козметични индустрии, да се влага в лекарствата, в хранителните продукти, да лети в Космоса със совалките на НАСА", обяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Тя още веднъж припомни, че преди дни Министерски съвет е одобри финансова помощ от 500 000 лева за изграждането на първия по рода си в страната Музей на розата, който започва да се изгражда в Казанлък.

Честванията на Фестивала на розата продължиха с Карнавално шествие по централния булевард, предвождано от каляската на тазгодишната Царица Роза - Цветелина Иванова и нейните подгласнички - Йоана Ванкова и Силвия Христова и от представители на Прабългарската школа за оцеляване "Багатур".

Празник на Розата в Казанлък - 2015 година

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема