Михаела Хаджиева - Царица Роза - Казанлък, 2018

115-ият Фестивал на розата събра десетки хиляди гости от цял свят

Ритуалът „Розобер” и празничното шествие под надслов „Мъдростта на розата” бяха кулминацията на 115-ия Фестивал на розата в Казанлък. В празника участваха настоящата, 50-а поред Царица Роза Михаела Хаджиева, нейните подгласнички и досегашните носителки на короната.

Гости на празника бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-председателят на парламента Емил Христов, старозагорският митрополит Киприан, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители, представителни делегации от 17 държави и още хиляди чужденци.

Кулминацията на честванията на 3 юни започна с ритуала „Розобер” край село Крън. След това по централния булевард в Казанлък се проведе празничното шествие.
Поздрав към всички отправиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Нека заедно за ръце запазим културата, традициите и обичаите на тази красива долина и да ги предадем на нашите наследници, защото те ще продължат да пишат историята на Празника на розата. Честит празник, прелестен Казанлък!” – каза Галина Стоянова.

„Това не е само празник. Това е тържество на младостта, на красотата, на възраждането. Това е празник на сърцатите казанлъчани, които години наред пазят тази традиция” – обърна се към всички Цвета Караянчева.

В празничното шествие се включиха над 5000 участници, които премина по централния бюлевард в Казанлък.

За 50-и път Казанлък избира Царица на розата. Тази година короната заслужи Михаела Хаджиева

praznik na rozata 2018

mihaela hadzhieva tsaritsa roza 2018 04

mihaela hadzhieva tsaritsa roza 2018 03

mihaela hadzhieva

praznik na rozata 2018 kazanlak

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg