Археолози проучиха най-малката тракийска гробница, откривана досега

Доц. д-р Георги Нехризов от националния археологическия институт с музей към БАН и археоложката Меглена Първин от Музей „Искра” проучиха най-малката тракийска гробница, откривана досега. Тя се намира в Долината на тракийските царе, на 3 км от Казанлък в землището на село Розово.

„За съжаление, през 2010 г. иманяри са разрушили част от нея са я ограбили. Намерихме само части от човешки скелет и череп, но не и предмети, чрез които да датираме гробницата, но най-вероятно е от първата половина на 3-ти век пр. Хр.” – съобщи доц. д-р Георги Нехризов. Той уточни, че това е втората след Казанлъшката гробница с толкова добре запазен купол.

Гробницата е изградена от тухли с различна форма и големина. Вътрешният диаметър на гробната камера е 2,16 м, толкова е и височината. Куполът е покрит с каменна плоча.

В началото на октомври експертна комисия ще посети на място новооткритата тракийска гробница и ще излезе с предложение до министъра на културата какво да бъде нейното бъдеще.

Доц. д-р Георги Нехризов от националния археологическия институт с музей към БАН разказва за проучванията

trak mogila rozovo 02

Тракийска гробница в село Розово

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема