Анимираните герои на Чудомир

Анимирани герои на Чудомир посрещат посетители на едноименния музей в Казанлък

Литературният музей „Чудомир” в Казанлък е първият в страната, който посреща своите посетители с интерактивен екскурзовод. Героите на големия писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски са анимирани и пресъздават колоритните му разкази.

На фона на пейзажи на Чудомир, неговите герои оживяват. Клюкарката разказва градските клюки, барабанчикът бие барабана и казва съобщенията, които ще бъдат актуални в града. Нашенците, седнали на масата, обсъждат международното положение” – съобщава част от атрактивната анимация Добрина Матова, директор на Литературно-художествен музей „Чудомир” – Казанлък.

През изминалата седмица се проведоха Чудомировите празници и литературно-художественият музей беше притегателно място за много посетители. В неговата галерия творят младите художници от Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Те представиха изложба с нарисувани от тях реплики на творби на Чудомир.

Видео формите са изработени с финансиране от проект „Чудеса в музея на Чудомир“ е на Клуб „Отворено общество“ Стара Загора и са с финансовата подкрепа на „Лидл България”, с партньорството на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и на Български дарителски форум.

Новите, информационни технологии вече бързо навлизат и определено много добре се вписват съществуващите музейни експозиции. Чудомировата къща в Казанлък е културен паметник с неповторима атмосфера и атрактивна художествено-документална експозиция. Проектната идеята за създаванена интерактивен екскурзовод - такъв, какъвто е необходим на всеки съвременен музей, хармонично допълни и обогати познатите възможности на музея.  Само чрез едно докосване посетителите могат да задават команди и сами да решават какво да слушат или разглеждат на сензорния екран. Вместо поовехтeлите и избледнели от времето реплики и копия на експонатите, гостите наблюдават самите оригинали, чуват истинския глас на писателя. И всичко това - изработено с вкус и модерен дизайн, е лесно и удобно за управление.

Основната цел е да бъде повишена посещаемостта на музея, като акцентът е върху привличането на повече млади хора. Съвременното технологично обслужване и споделено преживяване не само се хареса на подрастващите. То ги вдъхновява да се връщат отново и отново. Интерактивното ниво на комуникации носи и допълнителни образователни възможности. Двуезичното предлагане на художествените продукти ще привлече чуждестранните гости.

Всички продукти, качени на интерактивния екскурзовод са изработени в „Ню Ейдж студио” -  компания за криейтив, производство и обработка на всички видове аудио и видео реклама и са озвучени с гласовете на актрисата Ангелина Славова и актьора Мариан Маринов.

Репортаж за работата на младите художници от Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък в залата на Литературния музей „Чудомир” 

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24