Народните представители Спас Гърневски и Лиляна Друмева почетоха в Казанлък паметта на горяните

▶ Народните представители Спас Гърневски и Лиляна Друмева почетоха в Казанлък паметта на горяните

Народните представители от партия ГЕРБ Спас Гърневски и Лиляна Друмева почетоха на 29 юни в Казанлък паметта на горяните, избити жестоко заради борбата си срещу комунистическия терор. На тази дата се навършват 70 години от създаването на горянската чета с участници от Казанлък и Сливен. Възпоменанието е организирано от Съюза на репресираните „Памет“.

Народните представители поднесоха в памет на горяните венец от името на парламентарната група на управляващата партия. Цветя пред паметната плоча на лидера на БЗНС и обединената демократична опозиция Никола Петков оставиха и потомци на горяните.

„Историята за горянското движение е крита дълги години, но днес истината е ясна. България е първата страна в Източна Европа, която е застанала срещу болшевишкия режим, поставил комунизма у нас. В сравнение с партизанското, горянското движение е четири пъти по-голямо и като брой участници, и като период на съпротива. Историите за жестокостите след 1944 г. тепърва ще излизат, защото сме народ, който пази достойнството и паметта си“ – каза Спас Гърневски.

„Дълго време се криеше фактът, че още веднага след 9 септември излизат първите горянски чети. Те са били в казанлъшко, сливенско, благоевградско, Сандански, Петрич, Враца и на много други места в България. Горяните изконно не са били съгласни с установяването на болшевишката власт в България и затова са били сериозно преследвани. Постепенно четите са били предадени, обкръжени и унищожени по различни начини“ – заяви Лиляна Друмева.

Деница Танева, внучка на прочутия командир на горяните анархисти от Казанлъшко Христо Несторов, участва във възпоменанието и сподели, че дядо ѝ е прекарал цяла зима в Балкана, но е бил предаден. Изпратени са били около 10 000 войници да унищожат трима души. Как точно и къде е загинал, семейството му и до днес не знае, и до днес Христо Несторов няма гроб.

Спас Гърневски връчи на Деница Танева книгата „Държавна сигурност и вероизповеданията“ и грамота в знак на признателност към делото на нейния дядо – горянина Христо Несторов.

Спас Гърневски: Чрез борбата на горяните България става първата страна в Източна Европа, която е застанала срещу болшевишкия режим

www.infoz.bg  www.infoz.bg