Реновират банята в с. Ягода със средства от държавата

Емблематичната сграда на банята в с. Ягода, община Мъглиж, която е паметник на културата с местно значение, ще бъде ремонтирана със средства от държавата. Това съобщи зам.-кметът на общината д-р Душо Гавазов. Готов е и проектът.

Документацията се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Благодарение на усилията на ръководството на Община Мъглиж, на цялата общинска администрация, а и на търпението и упоритостта на жителите на нашата малка община, ремонтът на банята вече е приоритет и на държавни институции. Ние преминахме през истинска сага с много трудности, но днес има развитие. Чрез това интервю благодаря на принципала на Министерството на регионалното развитие и благоустройството министър Николай Нанков и на г-жа Веселина Терзийска, ръководител на Правната дирекция на министерството. Само преди дни кметът на Община Мъглиж подписа споразумение, с което Министерството на регионалното развитие осигурява 24 хил. лева с ДДС, като със сумата се заплаща изработването на цялостна проектна документация за обновяване на тази култова за хората от нашата община сграда. Първата стъпка е направена, парите вече постъпиха в сметката на Общината и то 15 дена преди срока от споразумението” – каза зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Предстои проектната документация да бъде внесена в Националния институт за недвижимо културно наследство в София и след съгласуване ще се пристъпи към реставрирането на банския комплекс в село Ягода, за да бъде възстановена неговата дейност. Министър Николай Нанков заяви, че се ангажира да осигури 1,5 млн. лева, необходими за ремонта и реставрацията на тази красива сграда, съобщи още д-р Душо Гавазов.

Той уточни, че в близките 3 – 4 години се очаква в с. Ягода да бъдат направени сериозни инвестиции. За целта обаче е необходима добра инфраструктура. „Оперативните пари, с които можем да разполагаме за година са около 600 хил. лева. Ние поехме и два общински заема, които ще тежат на жителите на общината през следващите 10 години, но срещу тези пари стоят два изключително важни за хората проекта – цялостна реконструкция на пътя между Мъглиж и село Тулово, а вторият е свързан отново с Ягода – изграждане на тротоари и друга инфраструктура на главната улица в селото. Имаме дадено от Бога уникално място – с геотермална минерална вода. Това привлича интереса на сериозни инвеститори и предполагаемите инвестиции за период от 3 – 4 години са от порядъка на 20 млн. лева. Не може тук да няма нормална инфраструктура. Без нея никой не би инвестирал в общината” – категоричен е д-р Гавазов.

Минералната вода в село Ягода е много подходяща за лечение на кожно-венерически, неврологични заболявания, за възстановяване на спортисти. Зам.-кметът на Мъглиж добави, че съвсем логично интересът на инвеститорите е насочен към изграждане на спа комплекси и центрове за възстановяване и за долекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат и други заболявания.

banya selo yagoda

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

jazz stara zagora 24