Художници събират средства за реновиране на килийното училище в Мъглижкия манастир

Художници събират средства за реновиране на килийното училище в Мъглижкия манастир

Сдружение „Творецъ” с подкрепата на Община Мъглиж ще открие благотворителна изложба на художници и занаятчии на 1 юни от 18:30 часа във фоайето на Радио Стара Загора, съобщиха от пресконференция организаторите.

tvoretsa maglizh izlozhbaСъс събраните средства ще бъдат закупени материали за възстановяването на килийното училище в Мъглижкия манастир „Св. Николай Мирликийски”, а ремонтът ще се извърши безвъзмездно от самите творци. Целта е обектът да се превърне в музей и да функционира като неделно училище. Това е поредната инициатива на сдружението след възстановяването на килията на Васил Левски в манастира. Изложбата ще бъде експонирана до 30 юни.

В килийното училище са намерени 4 много интересни картини от неизвестен до този момент художник, които пресъздават историята на манастира. Те са с размери 2:1,5 метра и най-вероятно са рисувани през втората половина на 20 век, съобщи Милена Господинова – член на сдружение „Творецъ”.

Тя добави, че в момента се изработва историческа карта на обектите на територията на община Мъглиж, които ще бъдат рисувани от художници по време на Международния пленер, който ще се проведе от 9 до 16 юни в Мъглиж.

Обявен е и конкурс за ученици от 1-ви до 4-и и от 5-и до 7-и клас. Желаещите да участват трябва да нарисуват или заснемат историческа забележителност в общината и да напишат предание за нея. Срокът е до 1 юли 2018 г. Отличените ще бъдат наградени на заключителната изложба на пленера на 16 юли.

tvoretsa maglizh

Анелия Василева - секретар на Община Мъглиж (от ляво), Рени Малева - зам.-кмет на Община Мъглиж, Милена Господинова - член на Сдружение "Творецъ", проф. д-р на физичните науки Стоян Съргойчев, Диана Иванова - председател на Сдружение "Творецъ", Донка Миткова и Кирил Попов - членове на Сдружение "Творецъ"

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg