художници ще рисуват забележителности в община Мъглиж

Над 20 художници ще рисуват забележителности в община Мъглиж

Над 20 художници ще участват в 7-ия Международен пленер под мотото „Мъглиж – природен и исторически феномен през вековете”, организиран от Сдружението с нестопанска цел „Творецъ” и Общината. Той ще бъде открит на 9 юли от 18:00 часа в с водосвет в Мъглижкия манастир.

„Творците ще посетят различни природни и исторически забележителности в общината, които ще запечатат в своите платна. Картините, създадени през годините, са експонирани в момента в сградата на общинската администрация и в Ритуалната зала, но идеята е да намерят свой изложбен дом” – съобщи кметът Господин Господинов пред журналисти в Стара Загора.

Сред гостуващите художници са: Христо Танев, Максим Генчев, Гаяне Доброволска от Русия, Михаил Саздов, българинът Стоян Сър Гойчев, който живее в Канада, Николай Русев и др. Организаторите от Сдружение „Творецъ” ще бъдат представени от 12 свои членове.

Те ще рисуват предпочитаните от тях обекти от 11 до 15 юли, а творбите им ще бъдат показани на 16 юли пред сградата на Общината. Куратор на експозицията е журналистът Донка Йотова. След откриването на изложбата кметът ще награди победителите в детския конкурс за рисунка, снимка на историческа забележителност, както и написано от тях предание за нея.

По време на пленера ще бъде открито възстановеното килийно училище в Мъглижкия манастир, което ще функционира като неделно училище. Стаята дълго време е била затворена и по време на ремонта в нея са открити 4 много интересни живописни платна с големи размери, които пресъздават историята на манастира. Според разкази на покойната игуменка на манастира майка Рахила, те са били поръчани от покойния вече Старозагорски митрополит Панкратий на проф. Борис Данков, който по това време е бил преподавател в Художествената академия, съобщи Донка Йотова.

Картините ще бъдат експонирани в неделното училище в манастира.

maglizh plener 2018 01

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg