художници ще рисуват забележителности в община Мъглиж

Над 20 художници ще рисуват забележителности в община Мъглиж

Над 20 художници ще участват в 7-ия Международен пленер под мотото „Мъглиж – природен и исторически феномен през вековете”, организиран от Сдружението с нестопанска цел „Творецъ” и Общината. Той ще бъде открит на 9 юли от 18:00 часа в с водосвет в Мъглижкия манастир.

„Творците ще посетят различни природни и исторически забележителности в общината, които ще запечатат в своите платна. Картините, създадени през годините, са експонирани в момента в сградата на общинската администрация и в Ритуалната зала, но идеята е да намерят свой изложбен дом” – съобщи кметът Господин Господинов пред журналисти в Стара Загора.

Сред гостуващите художници са: Христо Танев, Максим Генчев, Гаяне Доброволска от Русия, Михаил Саздов, българинът Стоян Сър Гойчев, който живее в Канада, Николай Русев и др. Организаторите от Сдружение „Творецъ” ще бъдат представени от 12 свои членове.

Те ще рисуват предпочитаните от тях обекти от 11 до 15 юли, а творбите им ще бъдат показани на 16 юли пред сградата на Общината. Куратор на експозицията е журналистът Донка Йотова. След откриването на изложбата кметът ще награди победителите в детския конкурс за рисунка, снимка на историческа забележителност, както и написано от тях предание за нея.

По време на пленера ще бъде открито възстановеното килийно училище в Мъглижкия манастир, което ще функционира като неделно училище. Стаята дълго време е била затворена и по време на ремонта в нея са открити 4 много интересни живописни платна с големи размери, които пресъздават историята на манастира. Според разкази на покойната игуменка на манастира майка Рахила, те са били поръчани от покойния вече Старозагорски митрополит Панкратий на проф. Борис Данков, който по това време е бил преподавател в Художествената академия, съобщи Донка Йотова.

Картините ще бъдат експонирани в неделното училище в манастира.

maglizh plener 2018 01

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Светът

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

новини в сайта RSS емисия facebooktwitteryoutube

 

youtube subscribe ilko gruev