художници нарисуваха забележителностите в община Мъглиж

Творби на художници помагат за осъществяването на каузи в община Мъглиж

Около 20 художници участваха в 7-ия Международен пленер под мотото „Мъглиж – природен и исторически феномен през вековете”, организиран от Сдружението с нестопанска цел „Творецъ” и Общината. Творците посетиха различни забележителности и ги запечатаха в своите платна.

Картините бяха експонирани в центъра на града на 16 юли. Художниците, които участваха в пленера през юли 2018 г. са: Христо Танев, Максим Генчев, Гаяне Доброволска (от Русия), Михаил Саздов, Петя Карастоянова, проф. Емил Николов, Светлин Стоев, проф. Стоян Сър Гойчев (българин, който живее в Канада), Николай Русев, Сашо Сандев. Всички те получиха от кмета Господин Господинов грамота и статуетка, изработена от Мария Филева. Сдружение „Творецъ” се представи достойно в работата на пленера с 12 свои членове. Това са: Диана Иванова, Христо Николов, Атанас Дончев, Румен Рачев, Росен Бакалов, Монка Миткова, Албена Венкова, Мария Филева, Куман Тотев, Иван Бонев, Райчо Трифонов и Милена Господинова.

„Картините пресъздават малко познати на обществеността феномени в Мъглиж, като Винишки камък, Римския мост в с. Дъбово, Келтското селище в с. Тулово. Те са рисувани безвъзмездно и част от тях ще бъдат продадени, като със средствата ще се изпълни значима за хората от общината кауза. По този начин - с пари събрани от продажбата на картини от предходни пленери - успяхме да направим ремонт на килийното училище в Мъглижкия манастир. И се надявам с благословията на старозагорския митрополит Киприан то да стане действащо неделно училище” – каза кметът на Община Мъглиж Господин Господинов.

По време на ремонта на килийното училище са намерени 4 картини, които пресъздават историята на манастира. Според разкази на покойната игуменка на манастира майка Рахила, те са били поръчани от покойния вече Старозагорски митрополит Панкратий на проф. Борис Данков, който по това време е бил преподавател в Художествената академия. Платната са експонирани в ремонтираното помещение на килийното училище в Мъглижкия манастир.

Със събраните средства от продажбата на картини от изложбата на 7-ия пленер ще започне ремонт на 10 стаи в Мъглижкия манастир, за да могат в тях да отсядат деца и да се запознаят с интересни исторически факти и забележителности, съобщи Милена Господинова от Сдружение „Творецъ”.

След откриването на изложбата на участниците в пленера, кметът награди децата от общината, които се включиха в конкурс за снимка на историческа забележителност в Мъглиж и района, както и написано от тях предание за нея. Заедно с художниците, те рисуваха върху 20-метрово пано в творба по идея на Николай Русев, един от участниците в пленера през тази година.

DSC00469

DSC00481

DSC00485

DSC00488

DSC00505

DSC00524

DSC00541

DSC00553

Деца рисуват върху 20-метрово пано

Мъглижкият манастир „Св. Николай Чудотворец” е като книга, изписана с много кръв. Трагедиите и драмите в него правят манастира страдалец на отечеството. Най-голямата беда сполетява манастира на 13 януари 1623 г. – турският военачалник Склав, изпратен от Султан Мехмед II, събира в Мъглиж 8013 еничарчета, като ограбва и разорява манастира.
Мъглижкият манастир посреща покрусените герои от Велчовата завера след жестокото предателство на опита за въстание през 1835 г. за освобождение на България от Османско иго. Неговите главни организатори са Велчо Атанасов – Джамжията и Георги Мамарчев.

Отец Сергий, игумен на Плаковския манастир в Еленско, седалище на организаторите след предателството, е жестоко изтезаван. Георги Стойков Раковски в „Горски спътник и показалец” пише: „А бедний Сергий претърпя големи мъки турски. Извадиха му зъбите с клещи един по един, забиха му борина под ноктите и гориха го жив. Вадеха му очи и други неизказани мъки му наложиха неверни поганци. Горили го бяха на огън.” Накрая го довличат от Търново до Мъглиж ни жив, ни мъртъв. Гробът му е до църквата, но е безименен.
Тези събития са отразени в картините на проф. Борис Данков Иванов (1906 – 1997), някога преподавател в Националната художествена академия. Наскоро те бяха открити в помещението, където сега е неделното училище в манастира. Картините се явяват като важни исторически документи за събитията, свързани с Велчовата завера. Те носят духа на епохата, в която е назряла волята на българите за освобождение от османското владичество.

Трите картини представят:

  • Тържествен момент от полагане на свещената клетва от страна на участниците във Велчовата завера. На преден план вдясно се виждат образите на Капитан Георги Мамарчев и дядо Сергий
  • Поп Харитон вдъхва оптимизъм и смелост на участниците в предстоящата борба
  • Отец Сергий, доведен в Мъглижкия манастир, където го очакват нови физически изпитания и мъки.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема