Историческото наследство моето родно място

„Историческото наследство на моето родно място” – награждаване

Под това мото премина конкурсът на тема „Историческото наследство на моето родно място”, организиран от СНЦ „Творецъ” с подкрепата на Община Мъглиж. За участие в конкурса всички желаещи трябваше да представят история от родното си място в снимков материал, придружен с легенда на събитията и личности.

Всички те трябваше да са свързани с Мъглиж (митове, легенди, предания). Срокът за участие беше 1 юли 2018 г., като готовите материали се събираха в сградата на общинска администрация Мъглиж.

Целта на конкурса беше да възвърне и запази българския дух и да съхрани легендите за нашето родно място през поколенията. Да покаже на младото поколение, че България е била велика държава и единствено само от нас зависи, да съхраним патриотизма в сърцата си.

Участие взеха деца от всички населени места в общината. Те бяха разделени в две възрастови групи:

  • Първа възрастова група – ученици от първи до четвърти клас
  • Втора възрастова група – ученици от пети до седми клас.

20180716 112143Всички получиха грамоти и подаръци лично от кмета на Община Мъглиж Господин Господинов на официалното награждаване пред сградата на Общината на 16.07.2018 г.

Отличените деца бяха: Христо Димитров – гр. Мъглиж, Ивана Пешева – гр. Мъглиж, Теодора Люртова – гр. Мъглиж, Дария Стоянова – гр. Мъглиж, Мария Мерзанова – гр. Мъглиж, Панайот Люртов – гр. Мъглиж, Иван Димов – с.Тулово, Моника Минчева – с. Тулово, Песрсиана Пенчева – с. Тулово, Михаил Станчев – гр. Мъглиж, Деница Недялкова – гр. Мъглиж, Георги Бенев – с. Дъбово, Симона Тодорова – с. Дъбово.

Специални грамоти получиха Яна Христова и Яница Енджова от Мъглиж.

Голямата изненада за малчуганите беше 20 метровото платно, поставено на земята пред сградата на Общината. Идеята за него беше на Николай Русев, един от участниците в международния пленер през тази година, а децата от конкурса имаха възможност да рисуват обща творба заедно с него и с другите именити творци.

Българският народен дух създава неща, които ги няма никъде другаде по света. Нашият роден край е пълен с легенди, митове и предания, запазили своя дух от древни времена. Нашите деди помнят и предават на бъдещите поколения, история на събитията и местности, свързани с историческото минало на нашето родно място.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Теми:

Най-четеното от последните дни