Историческото наследство моето родно място

„Историческото наследство на моето родно място” – награждаване

Под това мото премина конкурсът на тема „Историческото наследство на моето родно място”, организиран от СНЦ „Творецъ” с подкрепата на Община Мъглиж. За участие в конкурса всички желаещи трябваше да представят история от родното си място в снимков материал, придружен с легенда на събитията и личности.

Всички те трябваше да са свързани с Мъглиж (митове, легенди, предания). Срокът за участие беше 1 юли 2018 г., като готовите материали се събираха в сградата на общинска администрация Мъглиж.

Целта на конкурса беше да възвърне и запази българския дух и да съхрани легендите за нашето родно място през поколенията. Да покаже на младото поколение, че България е била велика държава и единствено само от нас зависи, да съхраним патриотизма в сърцата си.

Участие взеха деца от всички населени места в общината. Те бяха разделени в две възрастови групи:

  • Първа възрастова група – ученици от първи до четвърти клас
  • Втора възрастова група – ученици от пети до седми клас.

20180716 112143Всички получиха грамоти и подаръци лично от кмета на Община Мъглиж Господин Господинов на официалното награждаване пред сградата на Общината на 16.07.2018 г.

Отличените деца бяха: Христо Димитров – гр. Мъглиж, Ивана Пешева – гр. Мъглиж, Теодора Люртова – гр. Мъглиж, Дария Стоянова – гр. Мъглиж, Мария Мерзанова – гр. Мъглиж, Панайот Люртов – гр. Мъглиж, Иван Димов – с.Тулово, Моника Минчева – с. Тулово, Песрсиана Пенчева – с. Тулово, Михаил Станчев – гр. Мъглиж, Деница Недялкова – гр. Мъглиж, Георги Бенев – с. Дъбово, Симона Тодорова – с. Дъбово.

Специални грамоти получиха Яна Христова и Яница Енджова от Мъглиж.

Голямата изненада за малчуганите беше 20 метровото платно, поставено на земята пред сградата на Общината. Идеята за него беше на Николай Русев, един от участниците в международния пленер през тази година, а децата от конкурса имаха възможност да рисуват обща творба заедно с него и с другите именити творци.

Българският народен дух създава неща, които ги няма никъде другаде по света. Нашият роден край е пълен с легенди, митове и предания, запазили своя дух от древни времена. Нашите деди помнят и предават на бъдещите поколения, история на събитията и местности, свързани с историческото минало на нашето родно място.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Теми:

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

новини в сайта RSS емисия facebooktwitteryoutube

 

youtube subscribe ilko gruev

Най-четеното от последните дни