Ръководството на Община Мъглиж

Пътищата в община Мъглиж се нуждаят от спешни ремонти

Инфраструктурата в община Мъглиж е в трагично състояние и това блокира инвестиции за около 30 млн. лева. Пътя между селата Ягода – Шаново – Зимница и Ветрен е част от републиканската мрежа и минава през центровете на населените места. Той е в окаяно състояние и ако не бъдат осигурени средства за ремонт, ще преминем към протести.

Това заяви пред журналисти зам.-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов. В пресконференцията участваха още кметът Господин Господинов, секретарят Анелия Василева, директорът на Дирекция „Административно обслужване и бюджет” Капка Бакалова и директорът на Дирекция „Устойчиво развитие, хуманитарни дейности, евроинтеграция и общинска собственост” Радка Трендева.

Д-р Гавазов уточни, че за ремонта на пътя е разработено техническо задание за частична рехабилитация, което е одобрено от Агенция „Пътна инфраструктура”, има и готов проект на Областно пътно управление – Стара Загора, на стойност 7,3 млн. лева.

Зам.-кметът добави, че Общината няма да прави повече компромис по отношение на банския комплекс в с. Ягода. Емблематичната сграда е паметник на културата с местно значение, но цялостното ѝ реновиране са необходими 2,8 млн. лева – средства, които е немислимо Общината да осигури, защото това е половината от бюджета ѝ, а две трети от хазната се формира от средствата за образование.

В тежко състояние е и пътят с. Тулово – Мъглиж, който трябваше да бъде ремонтиран тази година, но заради обжалване на участници в обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията, няма избран изпълнител.

„Всички подобрения, които се извършват, са със средства на Общината. Чрез поемане на дълг са ремонтирани 1,4 км от пътя с. Юлиево – с. Тулово. Там са вложени 325 000 лева. Ремонт на стойност 252 000 лева е извършен на главната улица и тротоарите в с. Юлиево, подменено е осветлението в с. Тулово със средства на Общината” – съобщи д-р Гавазов.

Той добави, че проблемът със силно компрометирания път между Мъглиж и с. Селце ще бъде решен, защото са одобрени два проекта за укрепване на свлачищата в района.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Видеозапис на пресконференцията на ръководството на Община Мъглиж