Мъглиж

Мъглиж отбеляза 50 години от обявяването му за град с общоградския празник

50-годишнината от обявяването на Мъглиж за град беше чествано с общоградски празник на 1 септември 2019 г. Гръм от черешово топче обяви финала на 4-дневната празнична програма в балканския град. Десетки граждани се събраха в центъра на Мъглиж, за да присъстват на изложба, панаир на занаятите и концерт. Гост на празника беше зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

„Мъглиж е древно селище, чието будно население и силни хора са запазили вярата и традициите си през годините” - каза в словото си кметът Господин Господинов.
Художници от седем страни, участници в осмото издание на международен пленер „Мъглиж 2019”, подредиха изложба пред сградата на кметството. Сред тях бяха творци от Русия, Турция, Сърбия, Казахстан, Молдова и Канада, както и от нашата страна.
За втора поредна година в планинския град по време на пленера рисува и режисьорът Максим Генчев, който определя Мъглиж като мистично и красиво място. Творци от общината, майстори от цялата страна, както и 20 ученици от лятното художествено училище подредиха свои творби на панаира на занаятите. Организатори са Сдружение „Творецъ” и Община Мъглиж.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: