Изложба от творбите на „Летни ателиета в библиотеката“

Изложба от творбите на „Летни ателиета в библиотеката“

Художествена изложба, представяща творбите на младите ваятели от пленера „Летни ателиета в библиотеката“, беше открита в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Напътствани от художниците Дилян Бакалски, Иво Козарев и скулптора Димо Димов, децата участници създадоха глинени и метални артефакти, изработваха диорами и чрез игри и беседи се запознаха с изкуството на праисторическа Сърнена гора.

IMG 2791

Фокусът на ателиетата беше насочен към значимостта на местната енеолитна култура, създала първата металургия – медната, и културния ѝ отзвук в праисторията и историята на индоевропейската цивилизация.

Освен колекцията от произведения е експонирана също и игрова диорама (умален макет на реално съществуваща местност) на древно селище и чрез нея зрителите могат да се вживеят в ролята на неолитни откриватели. Беше представена и настолна игра, в която участниците добиват представа за праисторическия бит и изкуство, а илюстрациите и пъзелите в играта обрисуват по прост и достъпен начин взаимодействието и влиянието на предците ни върху оформянето на културната традиция на света.

Проектът „Летни ателиета в библиотеката“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Визуални изкуства“.

IMG 2739

IMG 2751

IMG 2750

www.infoz.bg  www.infoz.bg