Творческият колектив „На улицата“: Стара Загора може да бъде място за кинообразование

Творческият колектив „На улицата“: Стара Загора може да бъде място за кинообразование

Нов кинопроект започва в Стара Загора с усилията на Творческия колектив „На улицата“ и с помощта на Националния фонд „Култура“. Основна цел на проекта е да обособи любителски киноклуб в Стара Загора, който да събира хора с интерес към киното и видеоизкуството. Участниците целят да създадат и старозагорски фестивал на любителското кино, който постепенно да се превърне в ежегоден формат за кино с международно измерение.

na ulitsata stara zagora 01

Един от търсените тематични акценти в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на колектива. Зад проекта стоят главно Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев, който ще се ангажира с координацията на артистичния киноклуб и програмата му.

Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към това изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни „вигусни“ (вайръл) видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и „възрастна“ секция за произвеждането на филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Предвидени са ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.

В Международния младежки център в Стара Загора бяха представени и наградени участниците в поредното старозагорско филмово предизвикателство – инициатива на неформалната група „Филмарите“. Филмът „Къде ни е щастието“ с режисьор Диян Чочев получи награда за вдъхновяващо послание. „Гранични ситуации“ на Рая Гънчева спечели наградата за сценарий. Гергана Рускова от филма „Отражение“ получи приз за най-добра игра пред камера. Наградата за най-добър филм беше спечелена от „Какво чакаш още“ с режисьор Йоан Иванов.

Четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив „На улицата“ събра в последните дни творци, урбанисти и представители на бизнеса в Стара Загора. Един от фокусите беше съдбата на пространствата зад Универсалния магазин, пазара и сградата на пощата, които от години очакват своето развитие. Бизнеси в района започват инициатива за съживяване на тези райони. Поставен е и въпросът за стилно възстановяване на паважа по улица „Св. Княз Борис“. Площадът зад Универсалния магазин може да стана сцена на литературно четене, урбанистична дискусия, артистични намеси и екоизложба.

Специално дойдоха да разкажат своя опит в създаване на идентичност на своите градове популярните арт мениджъри от Габрово и Велико Търнова Маргарита Доровска и Галин Попов, както и урбанистите арх. Мария Бадева (Съюз на урбанистите в България) от Пловдив и арх. Венцислава Недялкова („Пространствата на Варна“).

Урбанистични разходки кръстосаха града и хвърлиха поглед и върху потенциала на железопътните пространства на Стара Загора.

В следващите седмици предстоят поредица събития на колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. Началото беше поставено с есенната програма „АРТистично на улицата“ през септември 2019 г. Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

www.infoz.bg  www.infoz.bg