Деца и младежи изработиха мозаечно пано в парк „Артилерийски“

Мозаечно пано „Децата - цветята на града" откриха в парк „Артилерияски“. Проектът се изпълнява от „АртМозайка" ЕООД, съвместно с Община Стара Загора“. Предложението за инициативата получи одобрение и насоки от Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и е финансирано от Културния календар.

В периода 16 септември – 14 октомври, младите хора в града от различни възрасти – ученици, младежи, студенти са изработили цветя от рециклирани фаянсови плочки по предварително зададена форма, размер и цвят с техника мозайка. Отделните елементи са събрани и монтирани в общо пано по идеен проект на „АртМозайка“ ЕООД.

В проекта се включиха Детска градина № 3 „Ян Бибиян“, Детска градина № 68 „Патиланско царство“, Детска градина № 23 „Кипарис“, Средно училище „Васил Левски“, Основно училище „Кирил Христов“, Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, Пето основно училище „Митьо Станев“, Шесто основно училище „Свети Никола“, Девето основно училище „Веселин Ханчев“, Тринадесето основно училище „Свети Паисий Хилендарски“, Средно училище „Иван Вазов“, Школа „Приложни изкуства“ към Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора, както и Тракийски университет – Педагогически факултет – Специалност педагогика на изобразителното изкуство.

Идеята е да се провокира художествено- естетическия вкус на подрастващите след като се запознаят с приложението на мозайката като изкуство. Проектът е уникална за Стара Загора и България.

Над 100 ученици от 13 училища са участвали в проекта. За мозайките, които са останали извън сегашното пано ще бъде намерено друго място, където те ще се подредят. Вече се обмисля и продължение на проекта.

„За мен е удоволствие да споделя този празник. От името на Община Загора благодаря на екипите за реализация. Ние се ангажираме останалите мозайки да бъдат положени на други места“ - обеща Станимира Димитрова, началник отдел „Образование“ в Общината.

„Искрено Ви благодаря за постоянството и креативността, която проявихте в работата си“ - каза Стойка Матева, ръководител на проект. Тя раздаде грамоти на най-изявилите се участници.

mozayka 1

mozayka 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24