Спектакли за най-малките си почитатели представя Операта в Стара Загора

Спектакли за най-малките си почитатели представя Операта в Стара Загора

Старозагорската опера ще изненада най-малките зрители с вълнуващо оперно приключение. На 12 октомври 2015 г. ще бъдат представени две детски опери-приказки от Цезар Кюи – „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми”, по едноименните приказки на Шарл Перо.

След представлението с времетраене 1:15 часа, малките почитатели на класическата музика ще могат да се срещнат отблизо със своите любими приказни герои.

Държавна опера - Стара Загора, Сдружение „Опера за България”, НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Студентски съвет при Националната музикална академия и др. са партньори в  реализацията на спектаклите. Участват млади артисти – настоящи студенти или току-що завършили, от класа на доц. Иванка Нинова. А в ролята на Котарака участва мецосопраното Петя Петрова – певица с успешна международна кариера, също ученичка на Иванка Нинова. Хореографията е на Мария Стоилова по идея на доц. д-р. Мария Илиева. В проекта се включват и студенти на НХА – Карина Зидан и Михаела Занева, които са автори на декорите. „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми” са третия режисьорски проект на възпитаника на НМА „Проф. Панчо Владигеров” Кристофър Холман от Великобритания, който е завършил класическо пеене също в класа на доц. Нинова и оперна режисура в класа на акад. Пламен Карталов. Музикалният съпровод е поверен на пианистката Цветелина Панайотова.

Преди повече от 100 години Цезар Кюи пише своите детски опери. Чрез познати по цял свят приказки, преведени на руски език и един нов магически музикален език, Кюи завладява подрастващата публика и неусетно я отвежда във вълшебния свят на музикалната приказна опера. Младият и вдъхновен творчески екип предлага на своите малки зрители оригинални режисьорски хрумвания, интересни сценографски решения и свежест в музикалната и актьорска трактовка на двете познати и любими приказни истории, с които са израснали поколения зрители.

Опера-приказка

Опера-приказка

Котаракът с чизми

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема