Младите хора не искат да започнат работа с ниска заплата

Безработицата в страната за септември е 9,2% и намалява за втори пореден месец. Това е свързано и с разкриване на нови над 40 хиляди работни места от началото на годината досега, съобщи в Стара Загора вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

ivaylo kalfin stara zagora"Проблем обаче е, че над 50% от регистрираните в бюрата по труда са без основно образование и квалификация" - уточни той.

Намалява и броят на безработните младежи. Регистрираните на борсата до 24 години са 35 хиляди, а до 29 години - 49 хиляди. Повишаването на квалификацията и осигуряването на трайна заетост на младите хора е основен приоритет за социалното министерство.

"Голяма част от тях нямат визия за своето бъдеще. Също така нямат никакъв стаж, но очакват стартова заплата над 1000 лева и не биха започнали трудова дейност за 400 лева. Те може и да имат някакви доходи в момента, но ако искат да погледнат дългосрочно на живота си, трябва да имат професионална квалификация и професия в ръцете си, с която да са сигурни, че могат да си изкарват хляба. Има достатъчно програми за младите хора - и за квалифицираните и за тези с по-ниска квалификация. Основното ни послание към младите безработни хора е да се регистрират на трудовата борса. Там ще получат помощ и от тях самите ще зависи доходите, които ще получават" - каза Ивайло Калфин.

Социалният министър добави, че над прогнозните очаквания е броят на дневните договори в селското стопанство. От 20 юли досега са сключени 75 000 договора. Старозагорска област е на трето място с около 6800 договора. "Това е една от мерките за изсветляване на икономиката и за получаване на допълнителни доходи сред населението" - коментира вицепремиерът.

Министър Калфин заяви още, че до средата на следващата година ще има готов законопроект, чрез който ще се отделят социалните услуги от социалното подпомагане, при ясни критерии. Ползвателите на услуги ще могат да ги получават и в домовете си, а не само в специализираните центрове.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg