▶️ Започна основен ремонт на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора

Със символична първа копка започна основният ремонт на сградата на Драматичния театър „Гео Милев“ в Стара Загора. В церемонията участваха заместник-кметовете Милена Желева, инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, секретарят на Общината Делян Иванов, директорът на Театъра Светла Тодорова, общински съветници и други. Проектът е на стойност 4,868 млн. лева, от които 4 млн. лева се осигуряват от Фонда на фондовете, а останалите са собствено участие на Община Стара Загора.

milena zheleva sgarada teatar stara zagora

Ремонтът трябва да приключи в рамките на 24 месеца. Последното обновяване на сградата е направено през 1997 г.

„Настоящият ремонт ще допринесе за създаване на съвременни условия за достъпност на хора с увреждания. Ще се постигнат изискванията за енергийна ефективност, ще се извърши конструктивно укрепване. Предстои пространството около Театъра и откритата сцена да придобият нов облик – каза в приветствието си Милена Желева. – На 1 април 1912 г. е положен основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по стил виенски барок. През 1914 г. новият театрален салон е вече факт и тук, през 1916 г. поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол. През 1990 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, като тя се намира в Археологическия резерват „Августа Траяна – Верея – Стара Загора“ – каза по време на събитието зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева. Тя припомни, че последната реконструкция на емблематичния обект за града е била преди 25 години.

“Днес сградата на Стария театър, както го наричаме голяма част от старозагорците, е дом на Драматичeн театър „Гео Милев“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Вярвам, че след ремонтните и реставрационни дейности, това бижу ще си върне блясъка, който притежава, а двете трупи ще се завърнат тук с още повече желание и енергия за работа. Успех на всички, които са заети с дейностите по реконструкцията и обновяването на Драматичeн театър „Гео Милев“, добави зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности. От думите ѝ стана ясно още, че проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Тя съобщи и основната цел на строително-монтажните работи – постигане на по-добра енергийна ефективност на сградата, при пълно запазване на фасадната автентичност. При извършване на строителството ще бъде изпълнено и конструктивно укрепване, налагащо се поради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частични реставрационни дейности, като реставрация и консервация на пластичните и декоративните елементи по фасадите и др.

„С изпълнение на проектните дейности ще бъдат създадени подходящи условия на лицата в неравностойно положение чрез въвеждане на мерки за общодостъпна среда. През годините Общината е правила няколко крачки в тази посока, за да улесни влизането в сградата. Изискванията нараснаха, което може само да е в полза на хората, имащи нужда, сега ще бъде обърнато сериозно внимание на достъпа и средата“, допълни Милена Желева.

Проектното предложение включва и дейности по реконструкция на прилежащото дворно пространство – премахване на съществуваща открита сцена от южната тераса и полагането на нова настилка, разполагане на нова сцена на нейното място, изграждане на нови настилки около сградата и поставянето на парково осветление.

С цел модернизация на Драматичeн театър „Гео Милев“ са предвидени още подмяна на осветителната и озвучителната техника, както и обособяване на кабини за осветление и озвучаване на камерната сцена, пълна подмяна на мокета, седалките и дежурното осветление в зрителната зала, ново сценично облекло – завеса, крачоли, средно дъно на сцената, както и ремонт на сценичната механизация и на рунд хоризонта, подмяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат поставени видеомонитори, свързани с камерна и голяма сцена за следене на репетиции и представления. Подменена ще бъде общата климатизация на театъра и ще бъде изградено видеонаблюдение на цялата сграда. В заведението (кафенето) се предвижда конструктивно укрепване, внедряване на мерки за енергийна ефективност по фасадата, както и подмяна на вертикалните щрангове на ВиК мрежата.

Светла Тодорова, директор на Драматичния театър, също сподели няколко думи с присъстващите на събитието за стартиране на обновяването. „Тази сграда, освен че е историческа и архитектурна забележителност, е и жив организъм за всички, които работим тук. Тя е частица от нас. Приемаме предстоящото много лично, защото това е нашият дом. Благодарим на Община Стара Загора и на изпълнителите на строително-монтажните дейности, защото след две години ще изпитаме удоволствието да имаме обновен и модернизиран театър. Предстоят ни предизвикателства, но вярвам, че ще се справим. Аз съм упорита и заедно с екипа ще търсим нови варианти и пространства, които да бъдат сцена за нашия театър“, каза Светла Тодорова.

Символичното начало дадоха инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет „Устройство на територията, строителство и инвестиции“ и Крум Здравков, представител на ДЗЗД „Платеник и Комнико“ – изпълнител на строително-монтажните дейности.

Гости на събитието бяха и председателите на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков, на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев и техни колеги общински съветници, гл. архитект арх. Младен Иванов, ръководителят на проекта за реконструкция и директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“ Лариса Иванова, началници на дирекции и отдели, представители на фирмите-изпълнители на различните дейности по обновяването на театъра, медии.

Дограмата, седалките в залата и осветлението ще бъдат подменени. Ще бъде изградена и климатична инсталация, която ще повиши комфорта както на екипа на Театъра, така и на посетителите – добави заместник-кметът по култура, младежки дейности и туризъм Милена Желева.

През двугодишния период трупата на Драматичния театър и Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще бъдат пребазирани.

По време на церемонията тържествен водосвет отслужиха епископ Богослов и свещеници от Старозагорската епархия.

svetla todorova sgarada teatar stara zagora

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg