▶️ На 3 март в Стара Загора – шествие с 300-метровия национален флаг

Националният празник на България – 3 март ще бъде отбелязан в Стара Загора с паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“. Общоградското честване на 145-ата годишнина от Освобождението ще започне в 9:00 часа с молебен за България в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. От 10:15 часа едновременно пред всеки паметник, посветен на Националния празник, ще бъдат поставени венци и цветя.

Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България ще започне от 10:30 часа на площада пред Община Стара Загора. Паметното шествие с 300-метровия трибагреник ще тръгне в 11:00 часа и ще пристигне в 11:45 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Инициативата на кмета Живко Тодоров и неговия заместник – Милена Желева - за паметното шествие с 300-метровия флаг беше поставена през 2014 г. През последните две години тя не беше реализирана заради пандемията от ковид.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития, които са в чест на 3-ти март. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложби ще украсят стените на експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини също готвят свои събития, с които да отбележат Националния празник. Отново в автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще звучат патриотични песни.

Март месец обещава да е вдъхновяващ още от първия си ден с мащабни и родолюбиви инициативи. По повод 1 март и идването на Баба Марта, парк „Пети октомври“ ще бъде украсен празнично. На 4 март звън на чанове и тъпани ще предвожда кукери, арапи и други митични гонители на зло. Фестивалът на маскарадните игри ще се проведе на Античен форум „Августа Траяна“ от 10:00 часа. 

300 metra flag

 

Националният празник на България в Стара Загора през 2016 г. - репортаж на екипа на „Инфоз“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема