Инициатива на Община Стара Загора за залесяване привлече стотици старозагорци

Инициатива на Община Стара Загора за залесяване привлече стотици старозагорци

За по-малко от час, стотици старозагорци допринесоха за увеличаване на зеленината в парк „Борова гора“. Две хиляди контейнерни фиданки от вида „Черен бор“ вече са част от горския фонд над Стара Загора. Кметът на общината Живко Тодоров поздрави всички, които отделиха от съботата си, за да засадят дръвче и да бъдат част от „Зелената инициатива 2023“.

Почвата беше предварително обработена механизирано, за да е готова за екоинициативата.

Директорът на Държавно горско стопанство инж. Иван Чергеланов, даде подробности за технологията за правилно засаждане. „През 2019 година, заедно залесихме 10 хиляди дръвчета, прихванатите са около 80%. Всяка година има загуби, но занапред ще правим попълвания. Очакванията ни са да достигнем 100%, като така ще сме компенсирали растителността на около 400 декара площ над Стара Загора“, сподели преди старта на инициативата той.

В „Зелената инициатива“ се включиха заместник-кметовете на община Стара Загора Радостин Танев, Красимира Чахова и Надежда Чакърова, общински съветници, представители на различни институции, граждански организации, спортни клубове, малки и големи старозагорци.

IMG 4529

IMG 4580

IMG 4572

www.infoz.bg  www.infoz.bg