Ритуално отбелязване на Сирни Заговезни в Стара Загора

Българските бит и традиция по повод един от най-важните зимно-пролетни празници ще разкрият родолюбците от старозагорското читалище „Настроение – 2017“. Инициаторите на събитието имат подкрепата на Община Стара Загора и читалище „Николай Лилиев – 2005“ в мисията да предадат всички традиции, свързани с този ден. На 26 февруари, точно 7 седмици преди Възкресение Христово, тържеството ще започне в 17:00 часа, на голямата поляна в парк „Загорка“.

Организаторите ще споделят повече за обичая Прошка, както и какво се слага традиционно на масата. Колоритното за младото поколение ритуално Хамкане ще бъде също пресъздадено, за да се пази традицията занапред. Всички присъстващи ще могат да разберат подробности още за бутурниците или стреличките, които символично летят в нощта на Сирни Заговезни. Ще има и огнената клада. С прескоци през пламъците ще се нарича за здраве. Българско хоро ще извият млади и стари край светлината на огъня, призовавайки кукери, които да прогонят злото.

От Народно читалище „Настроение – 2017“ напомнят, че е изключително важно всички участници в тържеството да се съобразяват с инструкциите за безопасност по време на отбелязването на Сирни Заговезни. 

Sirni Zagovezni Nastroenie

www.infoz.bg  www.infoz.bg