211 секционни избирателни комисии ще има за изборите на 2 април в Стара Загора

Общо 211 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани в Стара Загора с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители на 2 април 2023 г. С решение на Районната избирателна комисия е определен броят на секционните избирателни комисии (СИК) и подвижните секционни избирателни комисии (ПСИК) – съответно 208 и 3.

159 са с 9-членен състав, 49 – със 7-членен, 7-членен е и съставът на подвижни избирателни кутии, обслужващи хора с трайни увреждания. Заявления за гласуване в такава се приемат до 18 март.

В Община Стара Загора се проведоха консултации за съставите на секционните избирателни комисии и подвижните секционни избирателни комисии, водени от секретаря на Общинска администрация Делян Иванов, в присъствието на председателя на Районната избирателна комисия (РИК) – Стара Загора Теодора Крумова и членовете Денчо Денев и Снежана Тодорова.

konsultatsii

Участваха представители на коалициите ГЕРБ – СДС, „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Демократична България – обединение“, „Български възход“ и политическите партии ДПС и „Възраждане“.

С единодушие бяха приети определените квоти за ръководство и членове на избирателните секции. Общо 1795 души ще бъдат част от секционните избирателни комисии и подвижните секционни избирателни комисии.

Предстои до 17:30 часа на 27 февруари (понеделник), в стая 211 на Община Стара Загора, да бъдат представени окомплектованите поименни предложения.

Вписването в избирателните списъци по настоящ адрес ще може да се осъществява и по електронен път до 18 март. Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде електронно заявление за гласуване по настоящ адрес чрез страницата на: Община Стара Загора – https://starazagora.bg/bg/zayavlenie-za-vpisvane-v-izbiratelniya-spisak-po-nastoyasht-adres-v-izborite-za-narodni-predstaviteli-na-2-april-2023-g и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", Министерство на регионалното развитие и благоустройството – https://regna.grao.bg/

Важно уточнение е, че подалите заявление за гласуване, могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 22.03.2023 г. Активна е възможността за проверка чрез есемес, стационарен и мобилен телефон, както и на интернет страницата на Главна Дирекция ГРАО.

За услугата с есемес е необходимо изпращане на кратко съобщение на единен и за трите оператора номер 18429. Цената на един SMS e 0,25 стотинки без ДДС. Текстът трябва да съдържа единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Проверка посредством стационарен или мобилен телефон се извършва като се набере безплатен телефон 0800 1 4726 (0800 1 GRAO).

Опция за проверка има и в сайта на ГРАО - https://www.grao.bg/elections/.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема