Живко Тодоров: Община Стара Загора ще инвестира в повишаване на енергийната ефективност

През следващите години ще насочим инвестиции в повишаване на енергийната ефективност, защото всяка една санирана сграда води до сериозни икономии. Разходите за отопление намаляват с 30 - 40%. Това съобщи на среща с представителите на Камарата на строителите в Стара Загора кандидатът за втори кметски мандат на ГЕРБ Живко Тодоров.

Той съобщи, че предстои да бъде изпълнен проект за модернизация на уличното осветление. "Досега Общината плаща по 1,2 млн. лева, с внедряването на новата осветителна система издръжката ще се намали с 500 хиляди лева" - каза Живко Тодоров.

zhivko todorov stroiteliЧувствителна ще бъде икономията за бюджета на местната администрация след цялостния ремонт на Плувния басейн. Средствата за издръжка на този етап са 250 хиляди лева и ще бъдат редуцирани на половина.

През следващите 4 години са планирани ремонти на концертната зала в Синдикалния дом на културата, на Драматичния театър, Летния театър, Художествената галерия, изграждането на многофункционалната зала в новия парк, на детски и спортни площадки и др. Мащабни са и предстоящите строителни дейности за подобряване на водоснабдяването и канализацията на няколко квартала в Стара Загора, а също и за подобряване на градската среда.

Строителните предприемачи призоваха Живко Тодоров за осигуряване на по-голяма възможност старозагорски фирми, а не външни, да изпълняват проекти.

"При избора на изпълнители на строителни и ремонтни дейности, които се финансират от бюджета на Общината, ще се акцентира на критериите, които гарантират качество на изпълнението и няма да се търси самоцелно най-ниска цена или най-кратък срок. Когато става въпрос за обществени поръчки, свързани за изпълнение на проекти с европейско финансиране, задължително се избира най-ниската ценова оферта, защото правилата са такива и Общината ако ги наруши, ще търпи санкции" - обясни по време на срещата Живко Тодоров. Това обаче често се използва за прилагане на нелоялни схеми от фирми, които са решили, че могат да намерят вратички в системата и които често работят некачествено или в сивия сектор. В тази връзка Живко Тодоров призова ръководството на Камарата на строителите да изпрати своето мотивирано становище за необходимостта от законодателни промени, касаещи критериите за класиране на фирми изпълнителки на обществени поръчки. Промените са належащи и трябва да се предложат на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Министерството на околната среда и водите, за да стигнат до законодателната власт.

Живко Тодоров е убеден, че проекти, финансирани с обществени средства, трябва да се изпълняват единствено от дружества, които са доказали своите възможности да работят качествено и в срок, имат нужния опит и спазват стриктно законите на България. За да се случи това е нужно и желанието на браншовата камара на строителите. 

Кандидатът за втори кметски мандат на ГЕРБ в Стара Загора Живко Тодоров пое ангажимент в комисията за изготвяне на инвестиционните задания да участват експерти от строителната камара, за да се подготвят прецизно детайлите от експерти.

В срещата със стоителните предприемачи участваха още водачът на листата на ГЕРБ Емил Христов, председател на Общинския съвет в Стара Загора за мандат 2011 - 2015 г., кандидатите за общински съветници Николай Диков и Динко Михайлов.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg