Викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

Викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

В навечерието на националния празник на България Трети март за трети пореден път в Стара Загора беше проведена меджуучилищната викторина. Мотото „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ отново показа любознателността и обичта към българското. Първо място завоюваха възпитаниците на Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“.

Те се състезаваха срещу представители на още дванадесет училища – Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Средно училище „Максим Горки“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, Средно училище „Васил Левски“, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Спортно училище „Тодор Каблешков“, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, Национално училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ и Средно училище „Иван Вазов“.

IMG 5330

Официално отриване на надпреварата даде зам.-кметът Надежда Чакърова. „Уважаеми гости, скъпи участници, за мен е чест да бъда тук сред вас. Смятам, че една от основните цели на тази викторина е да повиши самочувствието ни, защото да си българин е гордост. В навечерието на Националния празник, искам да пожелая на всички не 1000, а поне 5000 причини да се гордеем с историята си. Пожелавам успех!“, приветства Чакърова. Тя връчи наградата на първенците, като им пожела винаги да се стремят към максимума и да пазят България в сърцето си.

Второ място от надпреварата бе отредено за отбора на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“. Тяхното отличие беше връчено от зам.-кмета Милена Желева. „Искам да се обърна към всички присъстващи с призива да намерят своите минимум 1000 причини да градят настоящето и бъдещето в нашата родина, и разбира се – в нашия град Стара Загора“. Трето място получиха възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ от Петър Калчев, който им пожела да надграждат и след време да бъдат участници в изданията на алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

IMG 5323

Състезателите от 8-и до 12-и клас, мериха знания в пет кръга, които обхващат пет теми – „Бележити старозагорци“, „Изкуство и култура“, „Забележителности“, „Открития“ и „Исторически събития“. Жури, в състав Надежда Чакърова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, Петър Желязков, общински съветник и един от издателите на алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, Георги Туртуриков, омбудсман на Стара Загора, и Мария Цоловска, старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието оценява възпитаниците в надпреварата. Специални гости и оценяващи на тазгодишното издание на викторината, даващи награди за оригиналност, бяха прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“, които избраха да наградят Национално училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, Средно училище „Максим Горки“, както и Спортно училище „Тодор Каблешков“ и сдружение „Брат за брата“, които пък отличиха участниците от Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“.

Всички участници в междуучилищната надпревара получиха грамоти, както и книги за училищните библиотеки от Община Стара Загора. Председателят на Постоянната комисия по образование, наука и защита на правата на децата в Общинския съвет Валентина Бонева, в знак на подкрепа, подари на участниците алманахът „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ с послание да работят, творят и живеят така, че да оставят следа в историята на Стара Загора.

Официални гости на събитието бяха още Милена Йолдова, началник на Регионално управление на образованието Стара Загора, Иванка Сотирова, специален гост, Николай Диков, бивш общински съветник и приятел на младите, директори на училища, представители на институции.

Специален подарък, икебана с цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено, бе връчен на Иванка Сотирова за дългогодишната подкрепа към младите и тяхното развитие. „Поздравявам всички участници, вие сте победители, защото имате куража и знанията да участвате в това състезание. Нека в следващото издание да видим представители на всяко едно старозагорско училище. Искам да ви призова да вземете участие и в утрешното шествие по повод 3 март“, каза Иванка Сотирова.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, в партньорство с училищни психолози и педагогически съветници, съвместно с обществения посредник и Младите омбудсмани, Кметът на Млада Загора и Младежкия общински съвет.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg