„Тайната на Ленхен“ – нова постановка на Кукления театър в Стара Загора

„Тайната на Ленхен“ е новият спектакъл за деца, който подготвя Кукленият театър в Стара Загора. Премиерата е на 10 март 2023 г. от 18 часа в салона на театъра. Историята е написана от Михаел Енде. Драматизацията е на Елица Петкова, която е убедена, че всяко дете може да се припознае в нея. Ленхен (Хелена) е дете, което не е съгласно с правилата, които му налагат родителите. Родителите също не са съгласни да отстъпват...

kuklen teatar sz 01

Идеята на спектакъла е, че семейството е ценност и всички заедно трябва да изберат правилата, за да се справят с живота, за да са здрави, щастливи и да сбъдват мечтите си. В семейството е нужно да има баланс, в който всички да се чувстват добре, е внушението на режисьора. Има и правила, които трябва да се спазват и това важи за всички. В пиесата има два свята – на дома и на феята. Има тайна, има магия, има и вълшебни захарчета. В края на спектакъла разбираме, че животът не е толкова лесен ако няма кой да се грижи за теб.

Режисурата и драматизацията са на Елица Петкова, сценографията е на Ива Гикова и Ивайло Николов, музиката е на Пламен Петков, анимацията е на Теодор Киряков. Участват: Анна-Валерия Гостанян, Елица Матева, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любен Чанев и Мария Джойкева.

Сцената е подредена така, че да създава усещане за кино, с близки и далечни планове. Главната героиня се играе от актриса, а не от кукла и това също е част от въздействието на спектакъла.

Автор на превода на пиесата „Тайната на Ленхен“ е Лилия Рачева-Стратиева. Тя е автор също и на многобройни теоретични и критични статии по въпроси на детската литература, както и на четири книги за деца. Преводач е на повече от 30 книги. Била е два пъти член на международното жури за наградата „Андерсен“ и два пъти член на международното жури на наградата „Корчак“. Координира европейски образователни проекти, свързани с четенето и детските книги. Съпруга е на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

 

kuklen teatar sz 02

kuklen teatar sz 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg