Тай дзи цюен (китайското бойно изкуство) получи в Стара Загора пространство за практикуване

Тайдзи цюен (китайското бойно изкуство) получи в Стара Загора пространство за практикуване

В южната част на старозагорския парк „Артилерийски“ е открита площадка за практикуване на тайдзи цюен (на китайски 太極拳) – юмрукът на великия предел, китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на ушу. То е изградено върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ (VI век пр. Хр.), изложена в „Дао де Цзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните“.

Tay dzi tsyuen stara zagora 02

За външни се приемат привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на ушу, например шаолинските.

На официалното откриване на площадката за тайдзи цюен присъства специално грандмайстор Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-о поколение. Грандмайсторът поздрави за доброто партньорство Община Стара Загора и всички, които имат желанието да практикуват принципите на тайдзи цюен. Той си пожела занапред да има все повече желаещи да бъдат част от изкусния спорт. Гостуването в Стара Загора на Ян Дзюн е по покана на първия му български личен ученик и основател на Тай дзи цюен центъра на семейство Ян в Стара Загора Тихомир Тодоров.

По време на официалното откриване на площадката за тайдзи цюен към гостите се обърна ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова. „Пожелавам това пространство съвсем скоро да не може да побере всички желаещи да тренират. Поздравявам Тихомир Тодоров, който вече близо 35 години развива изкуството тайдзи цюен в нашия град. Спортът е инвестиция в нашето здраве. Успех!“, каза зам.-кметът.

Поздрав към тях отправиха още началникът на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов, президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев, треньорите от Ян Тайдзи центрове в Пловдив и София Станислав Багалев и Димитър Тончев, както и Андреян Каравастев, който от 45 години поддържа любовта към този вид бойно изкуство не само в България.

Tay dzi tsyuen stara zagora 04

„Благодаря на Община Стара Загора, както и на всички хора, които са съпричастни със създаването на тази площадка и възможност да практикуваме заедно. Тук ще е мястото, където всеки е добре дошъл да се грижи за своето здраве“, сподели Тихомир Тодоров. Той подчерта, че спортът е подходящ за всяка възраст. Изкуството на Тай чи подобрява стойката, координацията и равновесието, отпуска напрегнатите мускули и намалява сътресението върху костите и ставите.Тренировките ще се провеждат от 1 май до 30 септември, в дните петък и неделя, от 8.00 до 9.00 часа, а пространството ще е на разположение през цялото време на всички, които имат желание да упражняват своята техника.

Стара Загора е домакин на семинар на едно от най-древните и най-популярни китайски бойни изкуства. На 22 и 23 април 2023 г., в зала „Иван Вазов“ грандмайстор Ян Дзюн преподава 26 позиционната Sinior Form, а на 24 април ще проведе и семинар по туи шу, (бутащи ръце).

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян тай дзи цюан и разпространила го по света. На петгодишна възраст Ян Дзюн започва да тренира със своя дядо, големият учител и Грандмайстор Ян Дзендуо. След като завършва университета в Шанси през 1989 г., той се заема да помага на дядо си в преподаването на бойното изкуство. Ян Дзюн напуска Китай през 1999 г. и се премества в Сиатъл, САЩ за да развива активно Международната асоциация по Тайдзицюен на семейство Ян. Едно от най-големите му желания е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Tay dzi tsyuen stara zagora 03

Tay dzi tsyuen stara zagora 05

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg