Откриха Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2023 г.

С тържествен марш на мажоретния състав на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” беше открито 11-то издание на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Тя се организира от Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие.

Събитието се провежда паралелно в общините от област Стара Загора.

„От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров искам да ви поздравя с поредното издание на Областната панорама. Благодарим на всички за активното участие, знам, че днешното събитие е един мост, свързващ младите хора по-тясно с ориентирането им за бъдеща професионална реализация. На добър час!“, откри панорамата зам.-кметът Надежда Чакърова.

Тракийски университет, ПГ по облекло и хранене „Райна Княгиня”, ПГ по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров”, ПГ по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски”, Спортно училище „Тодор Каблешков“, ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, ПГ по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев”, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Средно училище „Христо Ботев“, Средно училище „Иван Вазов“, Национална ПГ по ветеринарна медицина „Иван Павлов”, ПГ по електроника „Джон Атанасов”, Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, както и Център за кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора и Областен информационен център бяха част от днешната инициатива.

Приветствие към присъстващите отправиха и Иванка Петкова, старши експерт по професионално образование и обучение в Регионално управление на образованието и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата.

Освен Областната панорама, за четвърта поредна година се провежда и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. В нея участват всички училища, осъществяващи държавен план прием в 8 клас в област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса. Образователните институции се включват с кратко видео, с което се представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучение през учебната 2023/2024г., а фирмите популяризират дейността си и възможностите за професионална реализация и кариерно развитие. Видеата са публикувани на фейсбук страницата на събитието – „Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.

За финал на официалното откриване, публиката се наслади на атрактивното и пъстро дефиле на младежите от професионалните училища в Стара Загора. Панорамата се проведе по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“ между пресечките на бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“.

Официални гости на събитието бяха още Стоян Стоянов, зам.-областен управител на Стара Загора, Любен Георгиев, директор на дирекция „Бюро по труда“, Валентина Бонева, председател на ПК по „Образование, наука и защита правата на децата“ към ОбС, Кремена Мандаджиева, общински съветник и член на комисията, доц. Стойчо Методиев, ръководител на Център за кариерно развитие при Тракийски университет, директори на общински и държавни училища.

Малко по-късно бе даден старт и на Националната кампания „Бъди грамотен!“, инициирана от Образователен портал „Академика БГ“ - София. Тя има за цел да популяризира и насърчи грамотността в използването на българския език. Всеки желаещ да провери своите знания по правопис, можеше да го направи чрез тест по грамотност, съобразен с възрастта му. За най-добре представилите се участници имаше награда от организаторите.

panorama

panorama 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg